• Para-zwemmen
  • Para-zwemmer van de maand

Para-zwemmer van de maand!

01 augustus 2023

Lisa

Lisa Kruger

Lisa Kruger begon op haar elfde met wedstrijdzwemmen bij de Woelwaters in Harderwijk. Volgend jaar zomer wil ze op haar derde Paralympische Spelen meerdere medailles halen, waarvan er minimaal één van goud is. Dat deed ze eerder in Rio de Janeiro op de 100 schoolslag (SB9). Maar ook op de 100 vrije slag heeft Lisa een duidelijk doel voor ogen. ,,Ik wil als eerste Europeaan onder de magische grens van één minuut zwemmen op de 100 vrije slag langbaan in de S10-klasse. Het lukte me al afgelopen december op de kortebaan, dus nu nog in het 50-meterbad.’’

News 2

Rogier Dorsman

Na Europese-, wereld- en zelfs paralympische titels heeft Rogier Dorsman nog steeds plezier in de zwemsport. Aan stoppen wil hij absoluut nog niet denken. Er passen nog genoeg medailles in zijn toch al goed gevulde prijzenkast. ,,Ik denk nog niet aan de Paralympische Spelen in Parijs. Komende zomer staat eerst het wereldkampioenschap in Manchester voor de deur. Daar wil ik goed presteren’’, laat Rogier weten

News 13

Liesette Bruinsma

Een tijdje geleden begeleidde ik de visueel gehandicapte zwemster Liesette Bruinsma bij een presentatie en clinic op het CIOS in Arnhem. Of ze de toekomstige sportdocenten iets wilde vertellen over hoe ze het beste kunnen omgaan met mensen met een handicap in hun klas of groep. De belangrijkste les van Liesette? “Zorg ervoor dat je handicap geen beperking is!”

Thomas van Wanrooij OP2

Thomas van Wanrooij

Voor Thomas van Wanrooij begon 2023 boven verwachting. De visueel beperkte zwemmer van TeamNL Para-zwemmen werd uitgeroepen tot sportman van Rotterdam. Op basis van zijn prestaties op het wereldkampioenschap op Madeira, waar hij zilver won op de 100 rugslag en brons op zowel de 200 wisselslag als 100 schoolslag kreeg hij de prestigieuze prijs.

EQM Cover

Bas Takken

De langeafstand specialist Bas Takken wordt omgeschoold naar een wisselslagzwemmer. Het is voor het lid van TeamNL Para-zwemmen een noodzakelijke en uitdagende verandering. In Parijs staat namelijk de 400 vrije slag niet meer op het programma waardoor de Horinees – zo heet een inwoner van Hoorn - niet meer op de langere afstand uit kan komen. Het komend wereldkampioenschap in Manchester is een mooie test om te kijken waar Bas op dit moment ‘staat’ op de discipline waarop hij in Tokio min of meer ‘per ongeluk’ brons pakte.

Chantalle 1

Chantalle Zijderveld

Vanaf haar twaalfde leidde Chantalle Zijderveld een leven als topsporter. Ze debuteerde op internationaal niveau op het WK van Montreal in 2013. Het was daarom niet zo vreemd dat ze na de succesvolle Paralympische Spelen van Tokio een punt zette achter haar carrière. Een besluit waar ze snel weer op terugkwam, omdat ze het topzwemmen miste. Richting Parijs vond ze een modus om topsport en studie te combineren. ,,Het is best een heel druk programma, maar vooralsnog werkt het prima voor me’’, laat de 22-jarige Chantalle weten.