• Kennisbank

[Blog] G-zwemmen

16 februari 2023

Groepje Zwemmers

G-zwemmen

Zwemmen is voor iedereen

Voordat ik bij de KNZB mocht komen werken, was ik zelf al een enthousiaste zwemmer. Ik deed wedstrijdzwemmen. Mijn zus waterpolo. Mijn andere zusje schoonspringen. Ik gaf les bij synchroonzwemmen. En zo hebben we alle wedstrijdtakken ervaren thuis toen ik jong was.

Al zo jong besefte ik dat zwemmen een sport is waarbij veel meer komt kijken dan trainen en eens per week een wedstrijdje zwemmen. Ik weet dat zwemmen goed is voor elke spier in je lichaam. Je moet ook hard trainen in het zwembad. Zwemmen doe je niet “zomaar”. Je verbetert je conditie in het water. Je leert een betere techniek. Je leert winnen. En helaas ook verliezen. Je leert samen met elkaar te sporten. Zwemmen is zoveel meer dan in het water duiken. En in het water voel je je gewichtsloos. Wat je op het land niet kan, of wat pijn doet, kan in het water soms wel! Daarom is zwemmen de enige sport die voor iedereen toegankelijk en mogelijk.

Het mooiste voorbeeld daarvan zijn jullie voor mij.

Als prille accountmanager bij KNZB werd ik met open armen ontvangen op een training bij een van de G-Zwem verenigingen. Ik mocht mee naar de G-Zwem vergadering, waarin alles werd geregeld en besproken over jullie wedstrijden. Ik kreeg vragen waar ik nog geen antwoord op wist. Nu wel! Iedereen stond open mij te laten leren van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Mijn kennis over deze zwemsport wordt met elke vraag, elk verzoek groter. Mooie open vragen van zwemmers mocht ik beantwoorden: Kun jij ook zwemmen? Waarom heb jij blond haar? Waar zwem jij?

Ik hoop dat jullie heel vaak en lang mogen zwemmen. Onthoud dat het heel goed is voor je lichaam. En dat het gewoon leuk is!

Ik ben heel trots op jullie. Dat jullie hier staan om je best te doen op deze wedstrijd. Dat jullie supporters hier zijn jullie aan te moedigen. Dat jullie trainers elke keer weer er zijn voor jullie.

Ik wens jullie voor vandaag heel veel plezier!

Irma Duim

Accountmanager Regio Oost