• Wedstrijdzwemmen
  • Opleidingen

Official wedstrijdzwemmen

16 februari 2023

RQM 2022

Official wedstrijdzwemmen

Bij een zwemwedstrijd is een groot aantal officials nodig om er voor te zorgen dat alles in goede ‘banen’ geleid wordt. De scheidsrechter heeft de verantwoording, maar er zijn nog veel meer official functies.

Scheidsrechter (1)
De Scheidsrechter heeft gedurende een wedstrijd de leiding. Hij/Zij legt voor aanvang van de wedstrijd de belangrijkste regels uit en ziet er tijdens de wedstrijd op toe dat alles volgens de regels gebeurt.

Kamprechter (K)
De opleiding Kamprechter is de basisopleiding om scheidsrechter te worden. Vervolgens is er een doorstroom beleid om scheidsrechter te worden.

De kamprechter heeft als voornaamste taak om te beoordelen of de zwemmers de verschillende zwemslagen volgens de regels uitvoeren. Hij/Zij bepaalt samen met de scheidsrechter de ‘volgorde van aankomst’ en kijkt of de start en de keerpunten goed worden uitgevoerd.

Starter (2)
Zoals de naam al zegt, is de Starter verantwoordelijk voor de startprocedure. Een fluit of een ‘startpistool’ is het voornaamste gereedschap van de Starter. Hij/Zij zorgt er voor dat de deelnemers met een helder startsignaal beginnen aan de race.

Jurysecretaris (J)
De jurysecretaris heeft bij een zwemwedstrijd de verantwoording over de juiste verwerking van alle resultaten. De jurysecretaris wordt vaak geassisteerd door iemand achter de computer. De gezwommen tijden en eventuele diskwalificaties worden door het jurysecretariaat verwerkt tot een uitslag.

Tijdwaarnemer / keerpunt commissaris (3 en 4)
Wedstrijdzwemmen gaat natuurlijk om de zo snelst mogelijke tijd te zwemmen in een race. De tijdwaarnemer registreert de tijden en functioneert daarnaast ook als keerpunt commissaris. Hierbij ziet hij/zij er op toe dat de keerpunten op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Cursusmaterialen
De materialen voor de diverse opleidingen kunnen in de webshop worden besteld. In de meeste gevallen is het de Regio die de opleiding organiseert en de materialen besteld. Kijk ook op de website van uw regio voor de laatste informatie.

Carrieregang officials
De carrièrregang van officials en andere belangrijke documenten kun je downloaden vanaf de reglementenpagina.

Aanvragen van examens
Examen materiaal is aan te vragen door de Official Commissie bij de KNZB afdeling Opleidingen. De Official Commissie kan contact opnemen met: opleidingen@knzb.nl.

LET OP: Wil je deelnemen aan een opleiding dan is een geldige VOG geregistreerd in Sportlink een vereiste!