• Kennisbank

OWW De Binnenmaas zet zwemmers centraal

13 februari 2023

OWW De Binnenmaas min

Open water zwemmen is een vak apart. Het heeft niet voor niets een eigen afdeling binnen de KNZB. In de zomermaanden worden er vele wedstrijden in het Nederlandse buitenwater georganiseerd. Hele families trekken van wedstrijd naar wedstrijd. ‘De Binnenmaas’ is er daar één van en mag zich inmiddels een echte klassieker noemen. Op 20 juli vindt de 42e editie plaats.

December_OWW De Binnenmaas1

Lang was ZV Strijen de kartrekker. Sinds 2011 heeft Stichting OWW De Binnenmaas zich over de organisatie ontfermd. Bestuurslid Floris den Hartog vertelt enthousiast over de gekozen constructie. “Grondleggers Dick de Bruyn en Jaap Roos – ik heb er nog zwemles van gehad – waren echte ZV Strijenaren. Jaren vond het evenement dan ook plaats onder de vlag van die vereniging, maar op een gegeven moment vond de club het financiële risico te groot. We vonden het zonde om ‘De Langebaan wedstrijd’ niet voort te zetten, waardoor werd besloten om het los te koppelen van de vereniging. We organiseren deze wedstrijd nu als aparte entiteit”, met als inschrijvende vereniging ZVS.Passie als drijfveer
De drie bestuursleden van Stichting OWW De Binnenmaas zijn actief bij evenzoveel verenigingen. Behalve het ZV Strijen van Den Hartog, zijn dat ZVS uit ‘s-Gravendeel en ZPC uit Numansdorp. Passie voor het open water zwemmen is hun grootste drijfveer. Dat nemen ze mee in de organisatie en dragen ze aan alle kanten uit. “Ja, we gaan er vol voor om dit eendaagse evenement telkens weer tot een succes te maken. Ik durf te zeggen dat we puur op eigen kracht zijn gegroeid tot de huidige omvang. Daar hebben alle internationale successen van Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman niks mee te maken. We lobbyen veel binnen onze eigen achterban en door de publiciteit te zoeken via social media en de regionale dagbladen, leidde dat de afgelopen editie tot 580 inschrijvingen.”

December_OWW De Binnenmaas2

Binnenmaas-wethouder Arie Mol is altijd erg betrokken bij de stichting. Hij traint één keer per jaar mee en geeft het startsein van de vijf kilometer. In de communicatie met de gemeente zijn daarom de lijntjes kort. De grootste kosten zitten in de vergoedingen voor de reddingsbrigade en de watermetingen die moeten worden uitgevoerd. Met zijn aannemersbedrijf is Den Hartog behalve organisator ook hoofdsponsor van de wedstrijd. Samen met de inschrijfgelden lukt het de stichting om elk jaar positief te draaien. Het resultaat wordt weer geïnvesteerd in een nog betere volgende editie.

De sporter centraal
‘De Binnenmaas’ is dan ook een geliefde zwemtocht. In de prachtige aftakking van de Maas, zwemmen deelnemers aan de grootste afstand (vijf kilometer) drie op maat gemaakte rondjes. Daarnaast zijn er kortere afstanden in allerlei categorieën. De wedstrijd staat bekend om de degelijke en strakke organisatie. “We zijn een hecht team. De officials worden goed in de watten gelegd en als de zwemmers uit het water komen, staan de vrijwilligers voor hen klaar met ‘koek en zopie’. Als wij al die blije bekkies zien, weten we dat we ons doel hebben behaald”, zegt Den Hartog trots.

Zo zet de organisatie de sporter centraal. Samen met het ‘wij-gevoel’ is dat de belangrijkste succesfactor. “Wij werken echt vanuit de beleving van de zwemmer. We zorgen ervoor dat hij kan doen wat hij leuk vindt. Dat is zwemmen in een veilige omgeving met nette voorzieningen, goede start- en finishmogelijkheden en een leuke herinnering.”

NK?
Als het aan Den Hartog ligt, is de organisatie van een NK in ‘De Binnenmaas’ de ultieme volgende stap. “Dat zou echt de kroon op ons werk zijn. Maar dat is nog wel een discussiepuntje binnen ons bestuur hoor. Het vraagt nogal wat van de organisatie. Een NK is verspreid over twee dagen, dus dan heb je ook meer vrijwilligers nodig. En bovenal mag het natuurlijk de charme van onze eigen wedstrijd niet teniet doen.”