• Kennisbank
  • Goede initiatieven

Stichting VOB zorgt voor bruisende buitenbaden in de Krimpenerwaard

13 februari 2023

Krimpenerwaard

Buiten zwemmen is misschien wel het mooiste wat er is. In Haastrecht en Stolwijk kunnen ze er over meepraten. De lokale buitenbaden De Loete en Ons Polderbad werden ooit met sluiting bedreigd, maar met de inzet en ondersteuning van vele vrijwilligers bruisen beide baden in de Krimpenerwaard nu als nooit tevoren.

Stichting Vlister Openlucht Baden (VOB) beheert beide baden. Het is een zeer ondernemende stichting. Behalve de ruim honderd vrijwilligers, werkt VOB in het zomerseizoen met vijfentwintig betaalde krachten. De dagelijks leiding is in handen van Bart Boevink. “Dankzij de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers kunnen we onze twee prachtige baden goed onderhouden. Er zitten echte vakmensen tussen die in de wintermaanden alles tip top in orde houden. Van de ligweide tot het schilderwerk. Ook technisch zijn ze goed onderlegd. Zo bedienen de vrijwilligers de machinekamer. Een mooi voorbeeld vind ik ook de nieuwe glijbaan die we hebben geplaatst in De Loete. Dat is een tweedehandsje uit een zwembad in Rozendaal. De vrijwilligers hebben die zelf opgehaald en in Haastrecht weer in elkaar gezet”, vertelt Boevink trots.

Iedereen kan bij ons terecht
Elk jaar openen de baden hun deuren voor het publiek in de derde week van april. Het zomerseizoen loopt tot de tweede week in september en elk jaar is het die periode weer een feest. De betrokkenheid onder de bevolking is enorm. “Als er iets is, staan de mensen binnen vijf minuten voor je klaar. Zowel Ons Polderbad als De Loete vormen een echt onderdeel van de dorpsgemeenschap. Dat gaat al van generatie op generatie. Het gebeurt regelmatig dat een kleinzoon van een oudere vrijwilliger zich meldt.” Dat de baden lokaal ‘leven’ merkt Boevink ook aan de abonnementenverkoop. “We verkopen elk seizoen zo’n vierduizend abonnementen. Dat is erg veel voor zulke kleine dorpen. Sommige mensen schaffen het abonnement puur aan als sponsoring.” Dankzij die trouwe en stabiele groep bezoekers is Stichting VOB financieel gezond. Vorig jaar tikte het bezoekersaantal de 130.000 aan. Boevink organiseert met zijn team dan ook veel activiteiten: borstcrawlcursussen, de zwem4daagse, zwemmen voor mensen met een verstandelijke beperking, verschillende aquasporten, ABC-zwemmen en schoolzwemmen… “Ja, iedereen kan bij ons terecht en voelt zich bij ons thuis. Ook de vereniging ZPS. In Stolwijk runnen zij de kiosk. Een mooie bron van inkomsten voor hun.”

Natuurgezuiverd zwembad
De stichting probeert zich te onderscheiden van andere baden op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn er bij Ons Polderbad in Stolwijk sundiscs geplaatst die het water verwarmen. Uiteraard hebben de vrijwilligers die zonnecollectoren zelf aangebracht. In De Loete willen ze nog een stapje verder gaan. In de winter van 2020-2021 moet het bad in Haastrecht transformeren tot een natuurgezuiverd zwembad. “Dat betekent dat we afscheid nemen van chloor om het water schoon te houden. We gaan het water zuiveren door het langs een plantenfilter te laten stromen. De Loete ligt op een prachtige plek aan de Vlist, tussen de Hooge Boezem en het nieuw te ontwikkelen natuurgebied Bilwijk. In de verte zie je de molens. Die natuur willen we binnenhalen en het chloor buiten de deur houden. Zo kunnen we nog meer kwaliteit bieden. Het resultaat is schoon en veilig water, maar ook zachter water, zonder chloorlucht. Heerlijk water om baantjes in te trekken, zwemles te krijgen, te spelen en af te koelen op een warme dag.”

Draagvlak
Een van de belangrijkste succesfactoren is de open houding en communicatie met de gasten. Boevink heeft er bijna een dagtaak aan. “Door telkens met de bezoekers in gesprek te blijven, zijn de activiteiten zo succesvol. Ook met betrekking tot de verduurzamingsplannen zijn we intensief in contact met onze gasten. Gevraagd én ongevraagd . Het levert waardevolle informatie en ideeën op. En – niet onbelangrijk – draagvlak. Zo blijven wij van waarde in de Krimpenerwaard.”