Synchroonzwemmen - lees meer

01 februari 2023

Synchroonzwemmen is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Men noemde het toen 'trick' zwemmen. In het water liet men trucjes, zoals salto's en rollen zien.

In een latere fase begon men met meerdere mensen patronen te vormen. Toen werd het figuurzwemmen genoemd. Een verschil tussen figuurzwemmen en trick zwemmen is dat het figuurzwemmen op muziek uitgevoerd werd.

Het synchroonzwemmen, zoals we dat nu kennen, begon tijdens de wereldtentoonstelling in 1934 in Chicago, toen Cay Curtiss haar meisjes op muziek liet zwemmen en figuren liet maken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de sport in Europa populair. In 1956 werd zij door de wereldzwembond FINA (Fédération Internationale de Natation) erkend, waarna met ingang van 1965 regionale kampioenschappen over de gehele wereld mogelijk waren. De eerste officiële wereldkampioenschappen werden gehouden in Belgrado in 1973 en de eerste officiële Europese kampioenschappen vonden een jaar later plaats in Amsterdam.

Nederland neemt sinds lange tijd deel aan WK's en EK's. Tevens heeft Nederland ook aan verschillende Olympische Spelen deel genomen.

Technische routine

  • Solo: maximaal 1.30 min.
  • Duet: maximaal 1.40 min.
  • Groep: maximaal 1.50 min.

Geen limieten, wel verplichte elementen.

Vrije routine

  • Solo: maximaal 2.30 min
  • Duet: maximaal 3.00 min
  • Groep: maximaal 4.00 min

Wees creatief en leef je helemaal uit!

Veel gestelde vragen

Waar vind ik alle informatie omtrent tucht-, beroeps- en protestzaken?

Alle informatie over tucht-, beroeps- en protestzaken is hier te vinden.