• Waterpolo

Polar Bears eert overleden Italiaanse actrice met minuut stilte

17 januari 2023

Gina

Polar Bears eert overleden Italiaanse actrice met minuut stilte

Het is nieuws waarvan de wenkbrauwen misschien even fronsen: waterpoloclub Polar Bears uit Ede bewijst dit weekend de laatste eer aan de onlangs overleden Italiaanse actrice Gina Lollobrigida.

Bron: Ede Stad (Boy Imminck)

Maandag kwam naar buiten dat deze wereldberoemde actrice op 95-jarige leeftijd in haar geboorteland was overleden. Lollobrigida was één van de grootste Europese actrices in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, zo bericht persbureau ANP. Ze is een van de laatste overlevenden van de ‘Gouden Eeuw van Hollywood’. Dat waren ook de hoogtijdagen van de Italiaanse cinema. Later werd ze ook fotograaf en beeldhouwster.

Acteren en fotograferen
De actrice werd geboren in 1927 in een dorpje onder Rome als dochter van een meubelmaker. Op haar twintigste werd ze derde in de Miss Italië-competitie en kreeg zij haar eerste kleine filmrolletjes. Al snel groeide Lollobrigida door in hoofdrollen in films als Fanfan la Tulipe, Belles de Nuit (allebei 1952), La Infedeli en La Provinciale (1953). Ze maakte in 1953 ook haar debuut in Hollywood in de film Beat the Devil. Sinds 1955 was haar bijnaam The World’s Most Beautiful Woman, nadat ze de hoofdrol had vertolkt in die film. Lollobrigida kreeg in 1961 een Golden Globe voor de film Come September. Haar roem was eind jaren 60 op een hoogtepunt, ze was toen 40 jaar oud. Nadat haar roem afnam, besloot ze zich te concentreren op haar passie voor het fotograferen. Ze maakte onder meer beroemde foto’s van Salvador Dalí en Fidel Castro.

Yell van Polar Bears
De mannen van Polar Bears hebben een bijzondere band met de overleden actrice. In het boek ‘Een levend monument, zestig jaar Polar Bears’, wordt aandacht aan die band besteed. ‘In het begin van de jaren zestig scandeerden de spelers van Heren 1 voor elke wedstrijd ‘Neuzen, neuzen Z = K’. Tot Maarten van den Bent deze ietwat cryptische slogan verbood. De coach was erachter gekomen dat de kreet eigenlijk een rebus was, die verwees naar het bedrijven van de liefde. En om dat nou voor elke wedstrijd te schreeuwen vond hij toch niet zo’n goed idee. De spelers van Heren 1 moesten op zoek naar een nieuwe yell. Tijdens een vakantie in Spanje inspireerde een levensgrote foto van een Italiaanse schone, die ze als mascotte hadden meegenomen, ze tot de kreet ‘G.I.N.A? Gina Lollobrigida!’ Achteraf bleek de afgebeelde dame op de foto helemaal niet de Italiaanse filmster te zijn, maar tot op de dag van vandaag wordt de naam van Gina Lollobrigida wel voor elke wedstrijd van Heren 1 gescandeerd’.

Nieuw leven
Toen de selectie die de yell in de jaren zestig bedacht afzwaaide, werd ook de kreet zelf steeds minder gebruikt. Totdat de ‘gouden generatie’, die in de jaren tachtig en negentig vijfmaal landskampioen van Nederland werd, de traditie nieuw leven inblies. Rob van de Blaak, speler van toen en momenteel technisch coördinator van de club, was daar nauw bij betrokken. ,,Ik weet bijna zeker dat wij de yell weer hebben opgepakt destijds. Polar Bears is een club die doordrenkt is van historie en ook dit hoorde daarbij, vonden wij als selectie. Vanaf dat moment is de yell bij de mannen niet meer veranderd’’, zegt hij. Toen maandag bekend werd dat de actrice was overleden, bleek dat haar naam niet geheel vergeten was binnen de Edese club. ,,Meerdere WhatsApp-groepen ontploften.’’ Ook de huidige mannenselectie spreekt de naam van de Italiaanse actrice nog voor elke wedstrijd hardop uit. De yell is dus al zo’n zestig jaar oud. ,,Misschien dat sommige spelers van de huidige selectie geeneens weten wie het is geweest of waarom we het doen’’, lacht Van de Blaak. ,,Maar toch denk ik dat de meesten er wel van op de hoogte zijn. Het is toch een bijzondere yell, dus ik neem aan dat je dan als waterpoloër wilt weten wat je roept.’’

Francesca
De Edese waterpoloclub neemt de band met de overleden Italiaanse grootheid uiterst serieus. Zo houdt de mannenploeg komende zondag in het thuisduel in zwembad De Peppel tegen De Linge een minuut stilte voor Lollobrigida. Maar volgens Rob van de Blaak ligt er ook nog een plan om een familielid naar Ede te halen. ,,Dat idee kwam eigenlijk pas net bij ons op. De naam ‘Lollobrigida’ doet bij schaatsliefhebbers wellicht een lichtje branden. Schaatsster Francesca Lollobrigida (onder meer zilver op de 3000 meter tijdens de laatste Olympische Spelen in Peking, red.) is namelijk haar achternicht. We gaan proberen in contact te komen met achternicht Francesca om haar te vragen om onze club te bezoeken, ter ere van haar oudtante. Dat zou erg leuk zijn’’, aldus Van de Blaak, die aangeeft dat er ook aandacht aan de band wordt besteedt in het clubblad ‘Bearenvelletje’.

Beeld: Gina Lollobrigida in 1954