• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Dominant oranje sluit EK af met 17-7 winst op Israël en wordt elfde

08 september 2022

56036001 BSR AGENCY

De waterpolomannen van Oranje zijn op het Europees kampioenschap als elfde geëindigd. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer was in hun laatste wedstrijd van het toernooi in het Kroatische Split met 17-7 te sterk voor Israël. Na een flitsende start (4-1) kwam de voorsprong in de resterende drie periodes nooit in gevaar en bleef Oranje iedere keer aan de goede kant van de score.

Onder de lat lag Ted Huijsmans die met een aantal knappe reddingen iedere keer zijn medespelers motiveerde om een tandje bij te zetten. Zeker in de derde periode kwam dat in de score (7-3) tot uitdrukking. Typerend voor de sterke wil om een goede score neer te zetten was het laatste doelpunt van Jorn Winkelhorst. Nadat Israël negen seconden voor tijd voor de vijfde keer had gescoord, schoot de sterke midvoor zes tellen later de 13-5 achter de Israëlische goalie. Uiteindelijk bracht Luuk Gielen van afstand de eindstand op het scorebord.

Voor EK-debutant Flemming Kastrop was het toernooi een hoogtepunt. ,,Dit is waar je het voor doet. Het resultaat is niet waar we op gehoopt hadden, maar om het op deze manier af te sluiten is geweldig’’, aldus de schutter die drie keer scoorde.

Van der Meer blikte met een dubbel gevoel terug. Een gelijk spel tegen Spanje bleef uit, het verlies in de sleutelwedstrijd tegen Georgië (12-8) was zuur, maar de uitschakeling na strafworpen tegen Olympisch kampioen en waterpologrootmacht Servië gaf aan dat Oranje over veerkracht beschikt. ,,Het zijn wedstrijden die je vaker moet spelen. Dan leer je omgaan met de druk die er op je rust op dat moment. We hebben over het hele toernooi gezien weer grote progressie geboekt. Een compliment aan het team over de wedstrijd tegen Israël. Zo’n laatste wedstrijd zo vroeg op de dag is altijd lastig, maar ze hebben gedomineerd van het begin tot het eind.’’

Nederland-Israël: 17-7 (4-1, 2-1, 7-3, 4-2)

Doelpuntenmakers: Flemming Kastrop (3), Jorn Winkelhorst (3), Luuk Gielen (3), Kjeld Veenhuis (2), Pascal Janssen (2), Bilal Gbadamassi (1), Jesse Koopman (1), Guus van IJperen (1), Jesse Nispeling (1).