• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

EK Waterpolovrouwen in Eindhoven

17 november 2023

Brigitte Sleellking OP

EK waterpolovrouwen in Eindhoven Het EK Waterpolo voor vrouwen wordt van 5 tot en met 13 januari 2024 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven gespeeld. Het EK voor vrouwen én mannen zou in die periode in Netanya (Israël) plaatsvinden, maar vanwege de oorlog moest European Aquatics, de Europese zwembond, in allerijl op zoek naar een alternatief. Daarbij is er ook een beroep gedaan op Nederland. De KNZB heeft aangegeven bereid te zijn het vrouwentoernooi te organiseren. Het mannen-EK wordt in Kroatië gespeeld.

Hayke Veldman, voorzitter KNZB: “We willen onze verantwoordelijkheid nemen om in deze noodsituatie de internationale waterpolosport een helpende hand te bieden. Het kwalificatietraject voor het WK, in februari in Doha, en de Olympische Spelen van Parijs kan op deze manier gewoon doorgaan. Daarnaast is het natuurlijk voor al onze leden, verenigingen en Nederlandse waterpolofans een unieke kans om onze eigen wereldkampioenen live in actie te zien.”

“We staan als KNZB wel voor een enorme uitdaging om dit evenement in zo’n korte tijd samen met House of Sports te organiseren”, zegt Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB. “Maar die gaan we graag aan, in de wetenschap dat we ons gesteund voelen door NOC*NSF, de gemeente Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant, BrabantSport, het Ministerie van VWS, Vasco Consult (hoofdsponsor van de waterpolovrouwen) en tal van andere partijen. Uiteraard rekenen we ook op de hulp van vele vrijwilligers die een steentje bij willen dragen om van dit EK een groot waterpolofeest te maken!”

Maes van Lanschot, wethouder Sport van de gemeente Eindhoven: “Ondanks de droeve aanleiding zijn we vereerd om, in het belang van de sport, het EK Waterpolo voor vrouwen in het Pieter van den Hoogenband stadion in zwemstad Eindhoven te hosten. We kijken ernaar uit de Nederlandse vrouwen als regerend wereldkampioen te zien schitteren.”

Over het EK

Volgens het EK-format zijn de gekwalificeerde landen verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK. In de eerste divisie – verdeeld over poule A en B – spelen de sterkste landen. Zij stromen na de poulefase rechtstreeks door naar de knock-out fase. Vanzelfsprekend zijn de Nederlandse vrouwen daar onderdeel van. Zij zijn op het EK in groep A ingedeeld met Hongarije, Kroatië en Griekenland. De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op basis van de gewonnen wereldtitel in Fukuoka al zeker van het WK in Doha (2-18 februari) én de Spelen van Parijs. Datzelfde geldt voor Spanje, dat in Fukuoka de finale van Oranje verloor. Wel ligt er in Eindhoven nog een ticket voor Parijs klaar voor de ploeg die als hoogste eindigt (Nederland en Spanje niet meegerekend) en ook zijn er nog drie startbewijzen voor Doha te verdienen.

Poule-indeling EK Vrouwen

Divisie 1

Groep A
NEDERLAND

Hongarije
Kroatië
Griekenland

Groep B
Spanje
Israël
Frankrijk
Italië

Divisie 2

Groep C
Roemenië
Servië
Tsjechië
Turkije

Groep D

Slowakije
Duitsland
Engeland
Bulgarije