• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

EKT: De tegenstanders van Oranje

21 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

KNZB Portret HR KJ94760 20230619 162120 K Jv O Edit 1

EKT: De tegenstanders van Oranje

Vrijdag start het Europees Kwalificatietoernooi voor de Nederlandse waterpolomannen. In Amersfoort treffen zij Polen, Portugal en Litouwen voor een ticket naar Netanya. De tegenstanders zijn relatief onbekend voor de ploeg van Harry van der Meer. We doken de historie in en het internet op en schetsen de tegenstanders van Oranje.

Polen
Waterpolo wint de laatste jaren enorm aan populariteit in Polen. Veel recente internationale ervaring heeft het nationale team echter niet. Polen nam wel zes keer deel aan het EK, maar de laatste deelname stamt uit 1991 in Athene. Toen eindigde Polen op de twaalfde plaats. De negende plek op het EK in 1958 in Boedapest is hun beste klassering uit de historie. AZS Uniwersytet Warszawski is de regerend landskampioen. Polen staat 23e op de Europese ranglijst van de LEN.

Portugal
Portugal deed nog nooit eerder mee aan een EK. Wel een keer aan de Olympische Spelen. Dat was in 1952 in Helsinki. De Portugezen werden toen in de eerste ronde uitgeschakeld. In de nationale competitie komen acht ploegen uit op het hoogste niveau. Vitória Sport Club uit Guimarães is de regerend landskampioen. Hun topscorer Pedro Sousa (101 doelpunten in twaalf wedstrijden) is de ster van het team. Een andere speler om in de gaten te houden is Rui Ramos. Portugal staat 24e op de Europese ranglijst van de LEN.

Litouwen
Litouwen is naar verwachting de meest geduchte tegenstander voor Nederland. Het land maakt grote sprongen in het internationale speelveld. Dat heeft alles te maken met hun topteam EVK Zaibas waar nagenoeg alle internationals voor uitkomen. Met de Montenegrijnse coach Blagoje Ivovic (de oudere broer van Pro Recco’s aanvoerder Aleksandar Ivovic) reizen zij Europa door. Ze speelden afgelopen seizoen behalve in de Litouwse competitie ook in de Nordic League, de Champions League en de LEN Euro Cup. De resultaten bewijzen dat het team vooruitgang boekt. Litouwen bezet momenteel de 21e plaats op de Europese ranglijst van de LEN. Jan Bakulo is de oudste en meest ervaren speler van het team.

Nederland
Met 22 EK's, 7 WK's en 17 Olympische Spelen is Nederland de meest ervaren ploeg in deze kwalificatiepoule. De grootste successen dateren echter alweer van een tijdje geleden. Nederland won twee keer de bronzen medaille op een Olympische Spelen (1948 en 1976). Op het EK van 1938 won Nederland eveneens brons. Goud was er op het EK in 1950. De laatste jaren behoren de Nederlandse mannen tot de Europese subtop. De laatste EK's eindigde Nederland steevast tussen de tiende en twaalfde plek. Op de Europese ranglijst van de LEN staat Nederland dan ook op de 12e plek.

De Nederlandse selectie bestaat uit Miki Buitenhuis (keeper, UZSC), Joran Westerveld (keeper, GZC Donk), Jesse Koopman (Paok Saloniki, Griekenland), Kas te Riele (Primorje, Kroatië), Tim de Mey (Rari Nantes Florentia, Italië), Jorn Winkelhorst (GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Spandau, Duitsland), Jeroen Rouwenhorst (AZC), Jorn Muller (Het Ravijn), Guus van IJperen (GZC Donk), Tom de Weerd (CN Mataro, Spanje), Mart van der Weijden (GZC Donk), Flemming Kastrop (UZSC), Jesse Nispeling (AZC) en Guus Wolswinkel (Polar Bears).

De begeleiding bestaat uit Harry van der Meer (bondscoach), Branko Mitrovic (assistent-coach), Eric Spithoven (teammanager), Sebastiaan Brands (video-analist) en Floris Hazenberg (fysiotherapeut).

Wil jij de Nederlandse waterpolomannen met eigen ogen bewonderen? Kom dan naar Amersfoort! Bestel je kaarten hier.

Speelschema EKT Amersfoort

Vrijdag 23 juni
18:30 uur Litouwen – Portugal
20:30 uur Nederland – Polen

Zaterdag 24 juni
18:30 uur Litouwen – Polen
20:30 uur Nederland – Portugal

Zondag 25 juni
09:30 uur Polen – Portugal
11:30 uur Nederland – Litouwen

De wedstrijden zijn ook te volgen via de livestream van de LEN.

Foto: Het EKT-team (Kees-Jan van Overbeeke/KNZB)