• Waterpolo

Match of the week: Vader-Zoon confrontatie bij ZVL-ZPB

13 januari 2023

52081061 ORANGE PICTURES

Match of the week: Vader-Zoon confrontatie bij ZVL-ZPB

Dit weekend wordt de Eredivisie bij de heren hervat. Een wedstrijd die in het oog springt, gaat tussen ZVL-1886 en ZPB H&L Productions; een wedstrijd tussen vader John (coach ZVL) en zoon Sam van den Burg (speler ZPB). We kijken met ze vooruit.

Sam van den Burg speelde in zijn jeugd al voor ZPB. Na wat prille jaren in de Eredivisie maakte hij op 18-jarige leeftijd de overstap naar Spanje. Zes jaar speelde hij in de Primera Division. Eerst voor CN Mediterrani, daarna voor CN Barcelona. Afgelopen zomer keerde hij terug naar zijn oude liefde. “Ik heb er een prachtige tijd gehad en enorm veel geleerd. Maar het is ook leuk om weer terug te zijn en samen met oude vrienden in een team te spelen. Mooi om ze weer elke dag te zien,” zegt Van den Burg junior die dit jaar zijn studie hoopt af te ronden.

Hij kijkt tevreden terug op de eerste seizoenshelft met ‘zijn’ ZPB. Op een derde stek ging hij met de Barendrechtse club het kerstreces in. “Ja, we hebben goede resultaten neergezet. Ik hoop dat we dat vast kunnen houden”, zegt hij nuchter. Een vanzelfsprekendheid is dat voor Sam zeker niet. “We kunnen tegen iedereen goed spelen, maar daarmee zijn we niet direct een titelkandidaat. Daarvoor is het echt nog te vroeg. Doel is om de play-offs te halen. Daarna kijken we wel verder.” Voor John en ZVL is het een ander verhaal. “We staan op de gedeelde zevende plek. Gezien onze resultaten is dat de plek die we verdienen. Van de ploegen boven ons hebben we verloren en van de ploegen onder ons hebben we gewonnen. Maar ik had eigenlijk wel wat hogere verwachtingen. We hebben nog wel wat thuiswedstrijden voor de boeg, dus ik hoop de komende maanden het sprongetje naar de top-6 te kunnen maken.”

Voor John zijn wedstrijden tegen ZPB bijzonder. “Bij ZPB liggen mijn waterpoloroots. Ik ben er geboren en getogen. In 1968 werd ik lid en nog steeds ben ik een soort van ‘rustend lid’. Ik ben ook nog eens directeur van hun thuisbad, het Inge de Bruijn zwembad, dus vooral de wedstrijden in Barendrecht zijn bijzonder. Daar wil je dan een goede prestatie neerzetten.” De laatste keer was wat dat betreft een mindere ervaring. De eerste wedstrijd tussen ZPB en ZVL-1886 in oktober wonnen de Barendrechters namelijk nipt (9-8) in eigen huis. “Zaterdag wil ik in Leiden de rollen omdraaien.”

Voor Sam heeft het duel tegen zijn vader geen extra lading. “Ik zie het gewoon als een volgende tegenstander, of m’n vader daar nou coach is of niet. Zaterdag zal het wederom spannend worden. De ploegen zijn echt aan elkaar gewaagd. Wij staan nu wat hoger op de ranglijst, maar we hebben ook meer thuiswedstrijden gehad. De vorm van de dag zal doorslaggevend zijn.”

Zaterdag klinkt om 18:10 uur het eerste fluitsignaal.

Sam van den Burg
Sam van den Burg, spelbepaler bij ZPB

Programma Eredivisie Heren

Zaterdag 14 januari
17:15 uur Het Ravijn – UZSC
Scheidsrechters: Smit en Van den Heuvel

18:10 uur ZVL-1886 Center - ZPB H&L Productions
Scheidsrechters: Bot en Zwart

19:45 uur GZC Donk - Polar Bears
Scheidsrechters: Bijeman en Van Duijnen

20:00 uur PSV - ZV De Zaan
Scheidsrechters: Korver en Hinds

20:15 uur AZC - De Ham
Scheidsrechters: Van Neutegem en Van der Loo

20:30 uur ZPC Amersfoort - De Linge/PCG
Scheidsrechters: Taylan en Van Zenderen

Zondag 15 januari
18:30 uur GZC Donk - ZPB H&L Productions
Scheidsrechters: Gransjean en De Jong

Woensdag 18 januari
21:00 AZC - ZVL-1886
Scheidsrechters: Sap en Evers

Stand Eredivisie Heren
1 Polar Bears 10-25
2 GZC Donk 9-22
3 ZPB H&L Productions 10-22
4 AZC 10-22
5 UZSC 10-19
6 ZV De Zaan 9-18
7 Het Ravijn 10-15
8 ZVL-1886 Center 10-15
9 ZPC Amersfoort 10-7
10 PSV 9-6
11 De Ham 11-3
12 De Linge/PCG 10-0