• Waterpolo
  • TeamNL
  • TeamNL Waterpolo

European Aquatics bevestigt de schema's van de Europese Waterpolokampioenschappen 2024

25 november 2023

Lola Moolhuijzen verdedigt USA midvoor Tara Prentice Fotocredits Catharyn Hayne

European Aquatics is verheugd om de schema’s van de Europese waterpolokampioenschappen van 2024 te onthullen, na bevestiging dat Eindhoven (NED) en Zagreb/Dubrovnik (CRO) het toernooi in januari samen zullen organiseren.

Het Topwaterpolotoernooi zal in drie steden van start gaan: het manenntoernooi begint op 4 januari in Zagreb en Dubrovnik, terwijl het vrouwenevenement een dag later begint op 5 januari in Eindhoven.

Tijdens deze editie zal het tweedivisieformat debuteren, dus opwinding is vanaf dag 1 gegarandeerd, aangezien de acht beste teams felle wedstrijden zullen spelen in de groepsfase voordat de knock-outfase begint. Een betere rangschikking in de groep levert extra rustdagen op, wat ten goede zal komen aan de teams die op jacht zijn naar de Olympische plaatsing en plaatsen voor het Wereldkampioenschap.

Daarnaast zullen Divisie Twee-teams strijden voor de hoogste rangen in de groepen C en D om kans te maken op het behalen van de eerste divisie in de crossover-wedstrijden.

Terwijl het vrouwentoernooi op één locatie in Eindhoven zal plaatsvinden, zal het mannentoernooi parallel plaatsvinden in Zagreb en Dubrovnik. Beide Kroatische steden zullen genieten van gevechten in Division One, terwijl Groep A, met Hongarije en Griekenland – de twee finalisten op het Wereldkampioenschap 2023 – in de hoofdstad zullen spelen. Titelhouder Kroatië zal samen met wereldkampioen Spanje van 2022 het publiek vermaken in Dubrovnik, de parel van de Adriatische kust. De crossover-wedstrijden worden op het hoogste niveau in Zagreb gehouden, terwijl Dubrovnik de ontmoetingen zal organiseren die beslissen over de negende tot en met de zestiende plaats.

Sab Vasco

Het vrouwentoernooi wordt een negen dagen lang feest in Eindhoven, omdat de groepsfaserondes en de crossovers op opeenvolgende dagen worden gespeeld en de teams van rustdagen genieten in de knock-outfase.

Waterpolo maakte van 1926 tot 1997 deel uit van de ‘grote Europeanen’ voordat er vanaf 1999 op zichzelf staande kampioenschappen werden gehouden, hetzij in dezelfde stad of in de buurt, maar meestal in verschillende poules. In 2012 werd een januari-editie geïntroduceerd waarbij beide toernooien op afwisselende dagen in dezelfde poule werden gespeeld. Dat baanbrekende evenement vond plaats in Eindhoven, in het ultramoderne Pieter van den Hoogenband Complex, dat tegen die tijd een geliefde locatie was geworden voor European Aquatics, waar in 2008 de aquatics European plaatsvond en in 2010 het EK kortebaanzwemmen.

Nu keert het damesevenement terug naar dit prachtige zwembad.

Toen de Europeaanse vrouwen in 1985 debuteerden, verwelkomde Oslo (NOR) de pioniers en kreeg het destijds veel minder aandacht dan de ‘normale’ kampioenschappen, gehouden in Sofia, waar traditioneel ook de waterpolowedstrijd voor mannen deel van uitmaakte. Vandaag de dag zal de editie van 2024 in Eindhoven een grote hit worden dankzij de evolutie van het vrouwenwaterpolo in de afgelopen vier decennia. In 1985 droomden de vrouwen die aan de eerste wedstrijden deelnamen er niet eens van om op de Olympische Spelen te spelen, maar nu zijn ze een vast onderdeel van de Spelen en in Eindhoven staat ook een plaats in Parijs 2024 op het spel.

Dit wordt tevens het allereerste damestoernooi met 16 teams.

Ted waterpolomannen

Er zal ook een stukje geschiedenis in de maak zijn wanneer de mannenteams samenkomen in Zagreb en Dubrovnik. Hoewel dit een triest gevolg is van de gebeurtenissen in Israël – waarbij de oorspronkelijke gaststad Netanya zich moet terugtrekken – zal 2024 de eerste keer zijn dat hetzelfde land back-to-back edities van de WP Europeans organiseert en ook de eerste keer dat wedstrijden worden gedeeld in afzonderlijke steden.

In 2022 werd in Split een fantastisch toernooi georganiseerd, nu kunnen we genieten in Zagreb en Dubrovnik. De Kroatische hoofdstad staat al op de historische lijst van gastlanden, aangezien daar in 2010 de kampioenschappen plaatsvonden. Destijds werd het buitenzwembad van het Mladost-complex omgetoverd tot een opwindende locatie waar de thuisploeg voor het eerst de herenkroon claimde. Hun tweede Europese goud kwam afgelopen september in Split, dus het thuisland lijkt geluk te brengen voor de Kroaten. Als ze het opnieuw kunnen doen, dit keer in het binnenzwembad, zou de triomf hen ook meteen naar Parijs sturen.

Het mannentoernooi loopt van 4 tot en met 16 januari, terwijl de vrouwen spelen van 5 tot en met 13 januari 2024.

Europese kampioenschappen waterpolo 2024: toernooischema dames

Europese kampioenschappen waterpolo 2024: toernooischema heren