• Bestuur
  • KNZB
  • Verenigingen

IM Joop van Ditmarsch (1941-2023)

06 december 2023

Joop van Ditmarsch

IM Joop van Ditmarsch (1941-2023)

‘Met liefde voor het waterpolo en drijvende kracht achter miniwaterpolo in de oude kring Utrecht’. Het is de herinnering in een zin van Paul Stravers aan Joop van Ditmarsch die zaterdag 2 december op bijna 82-jarige leeftijd overleed.

Joop gaf van 1969 tot 1989 zwemles bij zijn vereniging De Kwakel. Was in totaal 40 jaar actief als waterpoloscheidsrechter en fungeerde op vele Nederlandse kampioenschappen tussen 1969 en 2015 als zwemofficial. Van 1980 tot 2013 was hij voorzitter van de toenmalige Kring Waterpolocommissie Utrecht en afgevaardigde in het bestuur van de Kring Utrecht. Joop had ook zitting in de Utrechtse Sportraad.

Voor al zijn – vrijwillige – werkzaamheden voor de zwemsport werd Joop afgelopen 26 april tijdens de ‘Lintjesregen’ in de gemeente Utrecht Koninklijk onderscheiden. Hij werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Een titel waar hij heel trots op was, zo vertelde zijn zoon oudste John.

,,In aanvulling op het bovenstaande was Joop mede initiator was van Talent Centraal. Hij was een bestuurder met een geheugen van een olifant en wist overal wel een anekdote over te vertellen’’, begint Stravers. ,,Joop werd op 10-jarige leeftijd lid van De Vechtstreek. ‘Gescout’ tijdens het schoolzwemmen. Op 13-jarige leeftijd mocht hij waterpolo gaan spelen. En dat heeft hij best lang volgehouden. Al heel jong werd hij door het bestuur van De Vechtstreek gevraagd voor een aantal taken zoals contributie ophalen, het clubblad rondbrengen en de functie van waterpolo-secretaris. De competitie was toen nog in de zomermaanden. Later kwam daar ook de wintercompetitie bij. Naast het waterpolo is Joop zeer betrokken geweest bij het wedstrijdzwemmen. Bijna alle weekenden werd er een aantal uren doorgebracht in zwembad De Kwakel.’’

De Vechtstreek ging een fusie aan met DKR (De Krommerijn). De nieuwe naam werd DVC De Kwakel; De Vechtstreek Combinatie en De Kwakel. Die werd gekozen omdat in die tijd zwembad De Kwakel werd geopend. Ook na het samengaan in 2004 met UWV Wilskracht (fusie van Wilskracht en Utrechtse Watervrienden) tot Zwemvereniging Utrecht is Joop actief gebleven.

De vrouw van Joop, Greet van Ditmarsch, heeft jarenlang op het bondsbureau gewerkt. Namens de KNZB wensen we haar en alle nabestaanden veel sterkte toe.

Joop is overgebracht naar het uitvaartcentrum van PCB Uitvaartzorg, Donaudreef 25 in Utrecht. Daar is gelegenheid om afscheid te nemen op vrijdag 8 december van 19.00 - 19.45 uur. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden op maandag 11 december om 15.30 uur in Crematorium Domstede, Proostwetering 8 in Utrecht.