• Waterpolo
  • KNZB
  • Clubnieuws waterpolo

IM Tjeerd Dijkhuis | 1963-2023

16 september 2023

Tjeerd dd

IM Tjeerd Dijkhuis | 1963-2023

“De wedstrijd is gespeeld, het laatste fluitsignaal heeft geklonken”

Tjeerd Dijkhuis, een man met een ontzettend groot waterpolohart, is afgelopen donderdag 14 september omringd door zijn gezin en allernaasten begonnen aan zijn laatste reis.

Tjeerd was actief voor zwemclub De Kikker in Emmen, tegenwoordig onderdeel van de Waterpolo Startgemeenschap ESTA met ZPC Stadskanaal en Zepta in Ter Apel. In eerste instantie was hij zelf actief als speler. In die periode begon Tjeerd aan zijn carrière als scheidsrechter bij de handbal. Daarbij wist hij het uiteindelijk te schoppen tot eredivisie scheidsrechter. Uiteindelijk bleek de liefde voor waterpolo sterker en is hij gestopt met handbal om te beginnen als waterpoloscheidsrechter.

De passie van Tjeerd was anderen helpen beter te worden. Zo heeft hij heel veel scheidsrechters formeel en informeel begeleid. We kennen Tjeerd als iemand die wars was van onnodig autoritair gedrag en vooral de wedstrijd en spelers en coaches goed aanvoelde.

Tjeerd is 33 jaar actief geweest als scheidsrechter op alle niveaus tot en met de dames eredivisie. Daarnaast is hij 7 jaar lid geweest van de taakgroep scheidsrechters waarin hij specifiek verantwoordelijk was voor de werkgroep signaleringen en beoordelingen.

20 Juli kreeg Tjeerd de diagnose ALS en daarna is het onvoorstelbaar snel gegaan. Kort voor zijn overlijden heeft hij namens de KNZB het Bondsereteken overhandigd gekregen. Daarmee was hij zeer vereerd en dankbaar voor iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt. Zoals hij ook onder de indruk was van alle mooie woorden en appjes die hem in de dagen voor zijn overlijden zijn gestuurd. In zijn eigen woorden: “Ik kan niet meer zitten van de veren…...’’

Met het overlijden van Tjeerd verliest waterpoloënd Nederland een markante persoonlijkheid en iemand met een groot hart voor de sport en iedereen die daaraan deelneemt.

Op woensdag 20 september is er tussen 18.30 en 19.30 uur gelegenheid om afscheid te nemen van Tjeerd in het Monuta Uitvaartcentrum in Emmen. De afscheidsdienst vindt a.s. donderdag plaats in besloten kring.