• Waterpolo

Jarig d'Elft zoekt oud DZV-leden

17 mei 2023

DZV Kampiroen 1981

Jarig d'Elft zoekt oud DZV-leden

Op zaterdag 23 september 2023 organiseert een groep van oud DZV-leden een reünie ter gelegenheid van het feit dat het dan honderd jaar geleden is dat DZV is opgericht.

In 2002 is DZV gefuseerd met Raket tot de Zwem- en waterpolovereniging d'ELFT. DZV is in 1923 opgericht om ervoor te zorgen dat er in Delft een zwembad zou komen. Destijds was er veel onvrede onder de Delftse bevolking dat er geen fatsoenlijk zwembad was.

"Wel is er een soort modderbad waar men wanneer men er in poelt diverse soorten groenten met wat verbruikte olie als saus bij cadeau krijgt", schrijft de Delftsche Courant op 16 april 1923 over het zwembassin aan de Westvest. Uiteindelijk hebben de inspanningen succes: in 1928 opende de bad- en zweminrichting aan de Tweemolentjeskade en in 1935 volgde het Sportfondsenbad. In de jaren zestig wordt DZV twee keer landskampioen waterpolo en vele zwemmers doen mee aan de nationale zwemkampioenschappen.

Jan Jaap Korevaar, voormalig waterpolo-international - hij deed onder meer mee aan de Olympische Spelen in 1980 - is één van de medeorganisatoren van de reünie: "We zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor de reünie en met name het opsporen van oud-leden kost de nodige tijd." Inmiddels is er contact gelegd met ruim tweehonderd oud-DZV'ers en er blijkt veel belangstelling voor de reünie te zijn. Korevaar: "Oud-leden die informatie willen ontvangen, kunnen mailen naar dzv100reunie@gmail.com."

Bericht: d'ELFT

Op de foto (van dÉLFT): na een afwezigheid van drie jaar keerde DZV in 1981 als kampioen van de Eerste Klasse terug in de Hoofdklasse / Eredivisie o.l.v. trainer/coach Hennie Hensing (r).