• Waterpolo
  • WJK waterpolo

Jong Oranje opent WJK o.20 met zege op Brazilië

10 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

J Oo20 Remko Smit

Jong Oranje opent WJK o.20 met zege op Brazilië

Nederland is het WJK O20 afgetrapt met een duidelijke overwinning tegen Brazilië. Na een wervelende start zakte het Nederlandse spel in de laatste periode wat in, maar de zege kwam nooit in gevaar: 13-6.

In het Roemeense Otopeni gaf Oranje de leeftijdsgenoten van Brazilië in de eerste periode geen schijn van kans. Met een hoge Nederlandse pressing wisten de Zuid-Amerikanen geen raad en de ploeg van Branko Mitrovic liep snel uit naar 5-0.

Pas na de 7-0 in de tweede periode vond Brazilië voor het eerst het net. Nederland - waar keepers Sander Berkenbosch en Pim Steenbrink elkaar afwisselden - schakelde in de derde periode weer een tandje bij. Jong Oranje raasde door tot 12-2, waarna de passie om er in de laatste periode nog een eindsprint uit te persen leek te ontbreken. Het slotbedrijf wisten de Brazilianen zelfs te winnen (1-4).

Mart van der Weijden en ‘man of the match’ Lars ten Broek werden gedeeld topscorer. Zij scoorden allebei vier keer.

Nederland is na deze zege op Brazilië zo goed als zeker winnaar van poule D dat door de last-minute afzegging van Kazachstan uit slechts twee ploegen bestaat. Maandag speelt Oranje nogmaals tegen de Zuid-Amerikanen. Omdat ervan uitgegaan kan worden dat Nederland dan geen uitglijder maakt, speelt Oranje dinsdag een tussenronde tegen de winnaar van poule C (Duitsland, Japan of Zuid-Afrika). De winnaar daarvan speelt voor een plek in de kwartfinale tegen de nummer 4 van poule A (Spanje, Italië, Montenegro of Kroatië), de verliezer speelt tegen de nummer 3 van die groep voor een plek bij de laatste 8.

Zaterdag 10 juni
Nederland – Brazilië: 13-6
Periodestanden: 5-0, 2-1, 5-1, 1-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 4, Daan Bakker 2, Kenai HeitinkMarnick Snel 1, Terrence Smit 1.

De wedstrijden van het WJK worden live uitgezonden op het YouTube-kanaal van World Aquatics.

Foto: Jong Oranje voor vertrek in Zeist (foto: Remko Smit)