• Waterpolo
  • WJK waterpolo
  • Internationaal toernooi waterpolo
  • Jeugd waterpolo

Jong Oranje ruim langs Japan

13 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

Lars ten Broek RS

Jong Oranje ruim langs Japan

Jong Oranje o.20 is weer een stapje dichterbij de top-8 van de wereld. De mannen van bondscoach Branko Mitrovic wonnen dinsdag op het WJK in Otopeni met 18-12 van Japan en gaan nu woensdag tegen Italië strijden om een plek in de kwartfinales.

In de eerste periode scoorden Japan en Nederland er beurtelings lustig op los. Liefst elf keer veranderde het scorebord van stand, waarna Jong Oranje uiteindelijk met een 6-5 voorsprong aan het tweede part begon.

Daarin bleken de doelpunten een stuk duurder. Mede dankzij goed keeperswerk van Pim Steenbrink en goals van Lars ten Broek en Kenai Heitink - allebei na sterk vrijmaken vanaf de midvoorpositie - had Nederland bij de rust een kleine marge opgebouwd: 8-5.

Vanaf de derde periode werd het kwaliteitsverschil wat meer zichtbaar in de score. Via een strafworp en een schot uit de tweede lijn van 'MVP' Mart van der Weijden liep Nederland uit naar 10-5. De taaie Japanners gaven zich nog niet gewonnen en kwamen in no-time weer op 10-7. Maar dichterbij liet de Mitrovic-equipe Japan niet komen.

Met een veilige 13-8 stand begon Nederland aan het laatste speldeel, waarbij Japan in het begin toch weer wat tegenstribbelde. Binnen een minuut was het 13-10, maar vervolgens gooide Jong Oranje de wedstrijd definitief in het slot door vijf keer op rij te scoren.

Dankzij deze zege speelt Nederland nu voor een kwartfinaleplaats tegen Italië, de nummer 4 van Poule A uit de eerste divisie en moet Japan het opnemen tegen nummer 3 Kroatië.

De wedstrijd tegen Italië begint woensdag om 17.00 uur (Nederlandse tijd).

Dinsdag 13 juni
Nederland - Japan 18-12
Periodestanden: 6-5, 2-0, 5-3, 5-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Kenai Heitink 3, David Voorvelt 2, Marnick Snel 2, Stan Meijn 2, Tijs Schouwerwou 1, Tim Ketelaars 1.

Maandag 12 juni
Brazilië – Nederland 8-13
Periodestanden: 2-4, 2-2, 2-3 2-4
Doelpunten Nederland: Stan Meijn 3, Mart van der Weijden 2, Marnick Snel 2, Chris van den Dobbelsteen 2, Jens Wijgers 2, Tijs Schouwerwou 1, Lars ten Broek 1.

Zaterdag 10 juni
Nederland – Brazilië: 13-6
Periodestanden: 5-0, 2-1, 5-1, 1-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 4, Daan Bakker 2, Kenai Heitink 1, Marnick Snel 1, Terrence Smit 1.

De wedstrijden van het WJK worden live uitgezonden op het YouTube-kanaal van World Aquatics.

Voor scores en statistieken, ook van andere poules: kijk op de site van Total Waterpolo.

Foto: Lars ten Broek, 4 x raaak. (Foto Remko Smit)