• Waterpolo
  • WJK waterpolo
  • Internationaal toernooi waterpolo
  • Jeugd waterpolo

Jong Oranje strijdend ten onder tegen Italië

14 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

Jong Oranje yell RS

Jong Oranje strijdend ten onder tegen Italië

Het Nederlands team is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken van het WJK onder de 20 jaar. Jong Oranje ging woensdag na een bloedstollende wedstrijd met 9-10 strijdend ten onder tegen Italië.

Nederland en Italië maakten er in Otopeni van begin tot eind een heroïsch gevecht van. De start was voor Nederland dat door twee goals van Mart van der Weijden op 2-0 kwam. Italië antwoordde met drie doelpunten op rij en na de 3-3 van (opnieuw) Van der Weijden waren het de Zuid-Europeanen die twee keer tegen wisten te scoren.

In het tweede part liep Italië uit naar 4-7 (doelpunt Jens Wijgers) en wankelde Nederland eventjes. Maar de ploeg van Branko Mitrovic gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug in de wedstrijd. Na eerst al een man meer te hebben benut (fraai vanaf de linkervleugel om het blok heen geschoten), poeierde Mart van der Weijden niet veel later ook de 6-7 tegen het net.

Halverwege de derde periode maakte Jens Wijgers de Nederlandse comeback compleet door de gelijkmaker binnen te schieten. Jong Oranje speelde in deze fase zeer overtuigend, maar hielp vervolgens tot twee keer toe een man meer om zeep. De eerste door een slordige pass, de tweede door te geforceerd (of beter: te gretig) af willen maken.

Italië profiteerde en nam weer de leiding: 7-8. De kanonskogel die Jens Wijgers 4 seconden voor de zoemer van afstand boven het hoofd van de Italiaanse doelman schoot, zorgde er echter voor dat Nederland alsnog met een lichte mentale voorsprong aan het laatste part begon.

De 8-9 van Balzarini werd gevolgd door de 9-9 van uitblinker Van der Weijden. Jong Oranje kreeg daarna – met minder dan 3 minuten op de klok - een uitgelezen kans om een voorschot op de winst te nemen. Dat lukte, met twee man meer in het water, jammer genoeg niet. Waarna de beslissing aan de andere kant viel toen Boezi in overtal een afvallende bal alsnog tot doelpunt promoveerde. In de kleine twee minuten die nog restten, was Nederland niet meer bij machte een gaatje te vinden in de Italiaanse verdedigingsmuur.

Hoewel de teleurstelling over het missen van de kwartfinales overheerst, kunnen de mannen van Mitrovic met opgeheven hoofd de rest van het toernooi uitspelen. Tegen Italië heeft deze zeer talentvolle generatie opnieuw aangetoond de aansluiting met de wereldtop te hebben gevonden. Net als vorig jaar, toen een groot deel van deze ploeg als 4e eindigde op het WJK onder de 18.

Dat Jong Oranje ondanks een ultrakorte voorbereiding – de ploeg kreeg pas enkele weken geleden te horen dat het China mocht vervangen – kan wedijveren met een topland als Italië, is toch hoopgevend voor de toekomst.

Nederland vervolgt het WJK vrijdag om 11.00 uur (NL tijd) met een kruiswedstrijd om plaats 9 t/m 12 tegen Australië.

Woensdag 14 juni
Nederland – Italië 9-10
Periodestanden: 3-5, 3-2, 2-1, 1-2
Doelpunten Nederland: Mart van der Weijden 6, Jens Wijgers 3.

Dinsdag 13 juni
Nederland - Japan 18-12
Periodestanden: 6-5, 2-0, 5-3, 5-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Kenai Heitink 3, David Voorvelt 2, Marnick Snel 2, Stan Meijn 2, Tijs Schouwerwou 1, Tim Ketelaars 1.

Maandag 12 juni
Brazilië – Nederland 8-13
Periodestanden: 2-4, 2-2, 2-3 2-4
Doelpunten Nederland: Stan Meijn 3, Mart van der Weijden 2, Marnick Snel 2, Chris van den Dobbelsteen 2, Jens Wijgers 2, Tijs Schouwerwou 1, Lars ten Broek 1.

Zaterdag 10 juni
Nederland – Brazilië: 13-6
Periodestanden: 5-0, 2-1, 5-1, 1-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 4, Daan Bakker 2, Kenai Heitink 1, Marnick Snel 1, Terrence Smit 1.

De wedstrijden van het WJK worden live uitgezonden op het YouTube-kanaal van World Aquatics.
Voor scores en statistieken, ook van andere poules: kijk op de site van Total Waterpolo.

Foto: Remko Smit