• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

Kwalificatie voor WK kortebaan in Drachten

09 april 2024

Maaike de Waard

Kwalificatie voor WK kortebaan in Drachten

De KNZB heeft voor de volgende WK kortebaan, van 10 tot en met 15 december in Boedapest, voor een andere kwalificatieprocedure gekozen dan tot voor kort gebruikelijk was voor dit soort evenementen. Voorheen konden zwemmers bij meerdere, vooraf vastgestelde wedstrijden limieten zwemmen, maar nu is er gekozen voor één kwalificatietoernooi: het weekend van 19 en 20 oktober. In zwembad De Welle in Drachten kunnen maximaal acht individuele sporters zich kwalificeren voor de WK.

Technisch directeur Sjors Lommerts: “De WK kortebaan is een serieus titeltoernooi, maar in dit olympisch jaar is de focus vooral gericht op Parijs. Binnen de financiële (on)mogelijkheden en de sporttechnische afwegingen die zijn gemaakt, heeft de KNZB ervoor gekozen om deel te nemen aan de WK in Boedapest door een kleinere afvaardiging te sturen dan voorheen."

“De reden dat we voor één enkele kwalificatiewedstrijd en dit specifieke weekend kiezen, is dat we alleen wedstrijdfitte sporters willen uitzenden naar de WK. Sommige deelnemers aan de Olympische Spelen nemen wellicht een wat langere rustpauze dan in een ander seizoen. Dat is eenieder uiteraard ook van harte gegund”, gaat Lommerts verder. “Maar de KNZB wil naar Boedapest een ultiem fitte en een zo kansrijk mogelijke ploeg sturen. Dus wil je na de Spelen (ook) aan de WK kortebaan meedoen, dan wordt er van je verwacht dat je op tijd weer wedstrijdfit bent. Oftewel: zeven weken voor de WK moet je dat in Drachten laten zien, op hetzelfde moment, in hetzelfde bad en in een gelijk speelveld. Eerder gezwommen tijden en ook tijden die in hetzelfde weekend elders bij een World Cup-wedstrijd worden gezwommen, tellen niet mee als limiet. Het moet en kan alleen in Drachten gebeuren!”

Bovenstaande kwalificatieprocedure is besproken met een aantal betrokken verenigingen, coaches en de Atletencommissie en inmiddels ook vastgesteld door de directie en het bestuur van de KNZB.

De KNZB organiseert de kwalificatiewedstrijd in Drachten in samenwerking met DZ&PC, de zeer actieve plaatselijke vereniging die in het verleden al meerdere malen heeft laten zien over veel organisatiekracht te beschikken. De KNZB werkt voor het Talentcentrum Drachten al langere tijd zeer prettig samen met DZ&PC, Sportbedrijf Drachten en de gemeente Smallingerland (waar Drachten onder valt).

Voor de bepalingen en de minimale prestatie-eisen voor de WK kortebaan klik hier.