• Waterpolo

Mis niks van de Play-Offs

24 april 2023

Marcel Tabbers

Marcel Tabbers

Mis niks van de play offs

Mis niks van de Play-Offs

Dit weekend beginnen zowel voor de heren als de dames de play-offs om de landstitel. Diverse clubs hebben een goed georganiseerd livestreamkanaal. Wil je niks missen van de ontknoping, abonneer je dan snel op de verschillende kanalen.

Abonneren kan eenvoudig door op de diverse clubpagina's* de 'abonneerknop' aan te klikken. Dan krijg je een melding als er een nieuwe wedstrijd op het punt van beginnen staat.

Livestreams Eredivisie
Polar Bears
ZV De Zaan
AZC
De Ham

*Bovenstaande livestreams zijn bekend bij Waterpolo.nl. Heeft jouw club ook een livestreamkanaal? Geef die dan snel door aan WaterpoloNL@knzb.nl.

---

Meer weten over livestreams? Vorig jaar stond onderstaand artikel in ManMeer! met livestream-kartrekkers Sander ten Broek (Polar Bears) en Dennis Ketelaars (ZV De Zaan).

Livestreams zetten sport ‘in picture’

In de coronatijd mocht er geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn. Binnen verschillende verenigingen stonden vrijwilligers op om de wedstrijden te gaan streamen. De binding met de sport bleef daarmee in stand en te prestaties waren te volgen. Sander ten Broek (Polar Bears) en Dennis Ketelaars (ZV De Zaan) zijn de livestreams-kartrekkers bij hun vereniging en delen graag hun ervaringen.

Onderling hebben Ten Broek en Ketelaars veel contact om hun diensten te verbeteren. Beiden zijn ‘waterpologek’ en zien het streamen als goede promotie voor hun sport. “Het is een manier om de sport ‘in the picture’ te zetten en zorgt voor trots op de prestaties van de teams.”

Polar Bears: streaming vanaf oktober 2020
“Nog ruim voor de uitbraak van corona is Polar Bears gestart met het uitwerken van een technisch plan om als Eredivisieclub livestream aan te bieden. Ik zag, omdat mijn dochter Nina in Italië speelde, veel Italiaanse clubs die wedstrijden live uitzonden. Daar zijn alle A1 clubs zelfs verplicht om dit aan te bieden. Ik kon haar daardoor mooi volgen.”

“Om een livestream te gaan verzorgen werd een projectteam geïnitieerd met twee ‘technische Polar Bearen’ met verstand van ICT. Twee sponsoren (M2MBlue en Redrum) gaven ondersteuning. Ik heb namelijk totaal geen verstand van techniek. We hebben een actieplan uitgewerkt en zijn gaan oefenen met techniek, geluid, camera’s en alles wat daarbij hoort. Beert Gunnink hielp ons hiermee.”

“In het begin was het redelijk pionieren met de stream. Internet was traag, slechte beelden, geen geluid. Later zijn goede spullen aangeschaft en ging het professionaliseren verder. Uiteindelijk hebben we een heel team samen weten te stellen van meer dan negentien personen die flexibel betrokken zijn bij de livestream. De club gaf ons vertrouwen en ruimte en financierde een tweedehands camera om de livestream op te zetten. Inmiddels hebben we een professionele camera en een hele snelle computer. Daarnaast bleek een bondingrouter voor stabiel internet te zorgen. Die werd gesponsord door M2MBlue. Verder hebben we veel kabels gekocht en de stream steeds meer uitgebreid.”

“Mika Slot is het brein om alle ideeën die we hadden om te zetten naar de techniek. We wilden, ambitieus als we zijn, iedere keer een betere stream hebben dan de keer ervoor. Van alle spelers en speelsters zijn door onze sponsor Redrum professionele filmpjes gemaakt die bij doelpunten ingestart worden. Inmiddels hebben we eigen software ontwikkeld om vanaf een iPad ook de tijd, scorebord, doelpuntenmakers, gele en rode kaarten, sponsoren, video’s, herhalingen en statistieken in beeld te kunnen zetten. Het hoogtepunt voor ons was de kwartfinale om het landskampioenschap in 2021 waarbij we in ons eerste seizoen op meer dan 68.000 views in een week zaten. Gemiddeld genomen hebben we per uitzending, een beetje afhankelijk van de tegenstander, tussen de 250 en 1.500 live kijkers. Afgelopen seizoen was de finale om het landskampioenschap bij de heren een record met zo’n 10.000 views.”

“Polar Bears blijft de stream continueren bij dames 1 en heren 1. Eredivisiewaterpolo moet naar een hoger niveau getild worden. Wij zien als meervoudig landskampioen hier een hele belangrijke taak voor alle Eredivisieverenigingen. Je kan de stream ook gebruiken voor de PR- en marketing. Het is een mooi platform als tegenprestatie naar sponsoren.”

“Los van de techniek, is er ook commentaar nodig bij een livestream. Erik te Riele bereidt de wedstrijden nauwkeurig voor qua namen, capnummers en statistieken. Die uitwerking bespreken we vooraf om af te stemmen wie wat zegt of doet tijdens de wedstrijd.”

“Het helpt als je zelf hebt gespeeld op het hoogste niveau. Mijn kinderen volg ik en ik heb kennis van tactiek en techniek. Maar je moet altijd kritisch blijven op je eigen functioneren. Als je blijft doen wat je deed, zal je krijgen wat je kreeg. Dus wil je zaken veranderen, dan moet je het per definitie anders doen. Zo zou ik minder emotie willen tonen bij het geven van commentaar. Dat blijft een continu proces. Ook al is hetgeen wij doen nog niets vergeleken bij het commentaar in Italië. Dat zit boordevol emotie.”

De livestreamploeg in De Peppel
De livestreamploeg in De Peppel

ZV De Zaan: streaming vanaf het moment dat wedstrijden zonder publiek werden gespeeld
“De streaming is zeker een ‘blijvertje’. Er zijn veel positieve reacties en de beelden worden intern gebruikt voor de videotraining van Andreas Miralis, coach bij de heren. Vanaf het begin probeerden we de stream iedere keer te verbeteren met betere camera’s, microfoons, graphics en reclame-uitingen.”

“In voorbereiding op de wedstrijd is het handig wat meer te weten te komen over de tegenstander. Met hulp van Kees-Jan Brantjes (cameraman bij de heren) en Lars Vleeshakker (cameraman bij de dames) komt alles netjes in beeld. Ondersteuning komt van Mark Honsbeek Media. Veder geef ik een soort radioverslag zodat je precies weet bij wie de bal is. En ja, natuurlijk verspreek me af en toe of praat ik te snel.”

“Er zijn andere clubs die hebben geïnformeerd hoe het een en ander geregeld is qua kosten, software en camera. Ze kunnen altijd bellen. Met iPad Pro, software en microfoons hebben we een redelijk simpele setup waarmee je een goede stream kan verzorgen. Deze is zo mobiel dat we zelfs bij uitwedstrijden van de Zaan de stream voor de thuisspelende ploeg verzorgen.”

“Het zou mooi zijn als meerdere clubs de wedstrijden live gaan streamen. Je bereikt een groter en breder publiek en het is goede promotie voor de sport. Het live streamen kan daarnaast een bijdrage leveren aan de exposure van waterpolo in Nederland.”

Dennis Ketelaars (ZV De Zaan) aan het werk
Dennis Ketelaars van ZV De Zaan aan het werk

Tips van Erik van Dijk
NOS-verslaggever Erik van Dijk, aanwezig in Split bij het Europees kampioenschap waterpolo, heeft als klap op de vuurpijl nog wat tips. Hij is bekend om zijn gevleugelde uitspraak ‘gelooft u in wonderen’ na de gewonnen olympische finale van de vrouwen in 2008. In die finale speelde Iefe van Belkum mee, die op het afgelopen EK weer zijn ‘side-kick’ was. Het duo wordt gewaardeerd door menig waterpololiefhebber.

“Het is het ‘not done’ te denken dat je belangrijker bent dan wat je van commentaar voorziet. Je bent de gids voor de kijker en daarom moet je niet zelf voor het uitzicht gaan staan. Je geeft kleur en duiding. Het liefst op een leuke manier. Maar de sport en wat er in het water gebeurt is leidend.”

“Daarnaast is het oppassen met waardeoordelen. Wat de een ziet als een flagrante overtreding, ziet de tegenpartij als een totaal belachelijke beslissing. Verlies je daar niet in. Houd het bij de feiten. Geef op basis daarvan richting. Bereid je voor de volle honderd procent voor. Ook als je weet dat je maar twintig procent gaat gebruiken.”

En dan de mooiste momenten uit de carrière van Erik van Dijk? “Vanzelfsprekend de olympische waterpolofinale van Peking. Dat het onmogelijke toch mogelijk blijkt! Maar ook het goud van Ireen Wüst op de afgelopen Winterspelen. Ook in Peking. Om vijf Olympische Spelen op rij goud te winnen is bizar knap!”

Iefke en Erik in Split
Iefke van Belkum en Erik van Dijk in Split

Tekst: Marcel Tabbers

Beeld: Livestream van Polar Bears