• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Montenegro klopt vernieuwd Oranje

23 mei 2023

VI 71 IMG 3377

Montenegro klopt vernieuwd Oranje

De Oranjemannen spelen en trainen deze week in Herceg Novi met het nationale team van Montenegro en China. Dinsdag speelden zij een officiële interland tegen het thuisland. Nederland – met zeven (!) debutanten – verloor, door een zwakke derde periode, met 15-11.

Bij Nederland maakten Lars ten Broek, Don Rempt, Max Reijchard, Mart van der Weijden, Marnick Snel, Emiel Wouters en keeper Miki Buitenhuis hun debuut in het ‘grote’ Oranje. In het behoorlijk volgepakte zwembad in de baai van Kotor kwam het jonge team vlot met 3-0 achter. Debutant Van der Weijden, Jesse Nispeling en Kas te Riele brachten Oranje echter voor de eerste zoemer al naast het Balkanland. Ook in de tweede periode was Nederland gelijkwaardig aan het Oost-Europese topland. Van der Weijden, Nispeling, Te Riele en Tom de Weerd zorgden ervoor dat Oranje met 8-7 de lange rust inging.

In de derde periode kantelde de wedstrijd echter volledig. Met snel spel zette Montenegro de Oranjemannen af en toe te kijk en met vijf doelpunten op rij (waarvan twee strafworpen) was de wedstrijd in de derde periode beslist. Nederland scoorde pas na ruim twee minuten in de vierde periode weer een keer. De snel afgeronde overtal van Ten Broek bracht de 14-8 op het bord en gaf Oranje nieuw leven. Te Riele (manmeer), De Weerd (manmeer) en Ten Broek (strafworp) zorgden voor de 14-11, maar het was te laat om nog te stunten.

Coach Branko Mitrovic, die de thuisgebleven Harry van der Meer vervangt als hoofdcoach, was desondanks tevreden: “Natuurlijk is het jammer dat we verloren. In de derde periode maakten we een paar kleine foutjes en die werden direct afgestraft. Maar de jongens verdienen een groot compliment. We hebben een zware trainingsweek met bijna elke dag twee trainingen. Vanmorgen hadden we nog een pittige kracht- en een watertraining. De komende dagen gaan we daarmee door. Dat is onderdeel van het proces waarin we zitten. Deze groep heeft veel potentie. Het is belangrijk om nu te investeren. Dat betaalt zich later uit.”

Dinsdag 23 mei
Montenegro – Nederland: 15-11 (3-3, 5-4, 5-0, 2-4).
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 3, Mart ven der Weijden 2, Jesse Nispeling 2, Tom de Weerd 2, Lars ten Broek 2.

De line-up van Oranje. Nederland mocht zestien spelers op het wedstrijdformulier zetten. De zieke Ted Huijsmans en Jorn Winkelhorst bleven op de kant. Van links naar rechts: Emiel Wouters, Don Rempt, Max Reijchard, Miki Buitenhuis, Lars ten Broek, Marnick Snel, Tom de Weerd, Jesse Nispeling, Jeroen Rouwenhorst, Flemming Kastrop, Guus Wolswinkel, Kas te Riele, Mart van der Weijden, Guus van IJperen, Joran Westerveld en Jorn Muller. (foto's: Vuk Ilic)