• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • EK waterpolo

Nederlandse waterpolovrouwen hebben geen kind aan Groot-Brittannië: 25-6

09 januari 2024

Marit van der Weijden

Nederlandse waterpolovrouwen hebben geen kind aan Groot-Brittannië: 25-6

De Nederlandse waterpolovrouwen hadden in de kwartfinale van het Europees kampioenschap geen kind aan Groot-Brittannië. Het team van bondscoach Evangelos Doudesis overtuigde en won met dubbele cijfers: 25-6.

Na de eerste periode was het duel feitelijk al beslist (7-1). Vanaf de midvoorpositie tekende Kitty Lynn Joustra voor de 8-1. De doelpuntenproductie van Oranje stokte niet na de 9-2 want Brigitte Sleeking schoot even later de 10-2 in de lange hoek. Simone van de Kraats maakte even later met een ‘panna’ de 11-2. Halverwege was de stand 15-3.

In het tweede deel van de wedstrijd waren achtereenvolgens Lola Moolhuijzen (16-3), Lieke Rogge (17-3) en weer Moolhuijzen (18-3) de doelpuntenmakers. Met een boogbal uit de tweede lijn werd het twee minuten voor tijd 18-4.

Fleurien Bosveld maakte in de laatste periode het eerste doelpunt (19-5) voor Oranje. Ze lag tegenover Lotte van Wingerden, oud-ploeggenote bij Polar Bears, die een Brits paspoort heeft. ,,Het was heel leuk om tegen haar te spelen vandaag. Zeker omdat het op een Europees kampioenschap is. Toch hebben we geen cadeautjes weggegeven. We geven altijd de volle honderd procent en moeten daarom altijd de focus vasthouden.’’

Voor de Britse Van Wingerden is het EK nu al geslaagd. ,,Het is totaal onverwacht dat we bij de beste acht kwamen. We zijn ontzettend trots dat we dat bereikt. Als team trainen we weinig met elkaar. Daarom is het wel bijzonder dat we het hier zo goed doen.’’

Die focus hield Nederland zeker tot het eind van het eenzijdige duel. Een backhand van Vivian Sevenich (20-5), twee treffers op rij van Moolhuijzen, Joustra vanaf de midvoorpositie, een strafworp van Marit van der Weijden zorgden voor de 24-6. Uit een combinatie bracht Joustra 58 seconden voor tijd de eindstand op het scorebord.

Voor Van der Weijden is het ‘genieten’ op haar eerste Europees kampioenschap. Voor haar ouders is het switchen tussen Kroatië, waar broer Mart bij de mannen speelt, en Eindhoven. ,,Het is zo mooi om dit toernooi thuis te spelen. Het publiek is echt geweldig. Vandaag was een leuke pot en we staan nu in de halve finale.’’

Nederland - Groot-Brittannië 25-6 (7-1, 8-2, 3-1, 7-2)

Doelpunten Nederland: Lieke Rogge 5, Simone van de Kraats 4, Lola Moolhuizen 4, Kitty Lynn Joustra 4, Fleurien Bosveld 3, Brigitte Sleeking 2, Marit van der Weijden 2, Vivian Sevenich 1.

Wedstrijden zijn live te volgen op eurovisionsport.com na het aanmaken van een account. Het scoreverloop van de wedstrijden vind je hier.