• Wedstrijdzwemmen
  • KNZB
  • Verenigingen

Nieuwe opzet verenigingszwemcompetitie

22 augustus 2023

KNZB Logo

Redactie

Nieuwe opzet verenigingszwemcompetitie

Met het ‘wisselslagclub’ van Marcel Wouda in het achterhoofd is met een aantal coaches een nieuw programma gemaakt van de verenigingszwemcompetitie. In totaal gaan komend seizoen weer 330 clubs op vijf niveaus met elkaar de strijd aan om zo snel mogelijk een vastgesteld programma in diverse leeftijdscategorieën af te werken.

Even terug naar de ‘wisselslagclub’ van Marcel Wouda. De oud-wereldkampioen op de 200 meter wisselslag wil dat kinderen op jonge leeftijd zo breed als mogelijk kennismaken met de zwemsport. Dus niet alleen 50 meters zwemmen op de schoolslag of vrije slag. Nee, ze moeten ook een keer 200 meter wisselslag of 100 meter vlinderslag doen. Ze kunnen op die manier ervaren wat het is om echt zichzelf uit te dagen.

De piramidevorm van de verenigingszwemcompetitie leent zich uitstekend om het programma per niveau uitdagend te maken. ,,We gaan dus echt toe naar een 400 of 200 meter wisselslag of een 400 meter vrije slag. Daarnaast komen alle 100 meters aan bod en zie je elke ronde voor senioren een 50 meter van een bepaalde slag staan. En vergeet die lange en zware 200 meter vlinderslag niet’’, vertelt Tom Rikhof, hoofdtrainer bij ZPC AMERSFOORT.

Het congruente programma voor de verenigingszwemcompetitie is in de opzet die voor komend seizoen is neergezet ‘meer logisch’, vindt Rikhof. ,,Het is vanuit de hoogste competities vertaald naar de laagste competities. Voor jeugd, junioren en senioren. Ook de lengte van het programma is geëgaliseerd naar ongeveer een gelijk aantal meters zodat er elke ronde evenveel verschil te maken is. Het is een programma waarbij alles aan bod komt en met wat meer estafettes! De 4x200 meter wisselslag is geen typfout, maar de clubs in de hogere competities mogen een ploeg samenstellen van 2 jongens/heren en 2 meisjes/dames in vrije samenstelling die 200 meter rugslag, 200 meter schoolslag, 200 meter vlinderslag en 200 meter vrije slag verdelen. Dus ook in strategie en een afstand uniek voor de zwemcompetitie een interessante toevoeging.’’

Er zijn, naarmate het niveau hoger wordt, meer langere nummers. ,,En in sommige gevallen wordt het ook zwaarder. Promotie betekent ook dat er meer zwemmers nodig zijn om het hele programma af te werken. Sporters vinden dat totaal niet erg. Die dagen we uit door af en toe buiten hun comfortzone te treden. Je zwemt niet voor jezelf. Je doet het voor club.’’ Het zijn aspecten die de verenigingszwemcompetitie speciaal maken, vindt Rikhof. ,,Het is een echte ‘team-effort’ waarin we nu up-to-date zijn, want ook mixed estafettes zijn in het programma opgenomen. Ik zie de aanmoedigingen langs de badrand al voor me.’’

De verenigingszwemcompetitie is onderdeel van de hele zwemkalender. Het concept is hetzelfde, het programma is nu meer logisch en er zijn vier rondes waarin alle slagen komen aan bod. De verenigingszwemcompetitie is leuk en uitdagend.