• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • WK waterpolo

Olympisch kampioen Amerika verslaat wereldkampioen Nederland (10-8) in openingsduel WK

04 februari 2024

Simone van de Kraats blauwe cap scoorde vier keer Foto BSR Agency

Olympisch kampioen Amerika verslaat wereldkampioen Nederland (10-8) in openingsduel WK

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het wereldkampioenschap in Doha begonnen met een 10-8 verlies tegen de Verenigde Staten van Amerika. De wereldkampioen begon sterk met twee treffers van Simone van de Kraats. Na de 2-1 profiteerde de Olympisch kampioen van hun sterke overtalsituaties. Bovendien werd keepster Laura Aarts tot twee keer toe verrast met een boogbal.

Pas bij een 5-2 achterstand werd door Oranje weer gescoord. Nina ten Broek gaf een goede pass op midvoor Kitty Lynn Joustra die wegdraaide en de bal onder de arm van de Amerikaanse keepster binnen schoot. De aansluitingstreffer (5-4) van Lieke Rogge gaf aan dat beide teams elkaar weinig toegaven. In ondertal kwam de 6-4 op het scorebord, maar Van de Kraats bracht de marge in de laatste minuut (6-5) weer terug naar een treffer.

Na een rommelige begin van de derde periode scoorde Amerika twee keer op rij. Uit een overtal bracht aanvoerder Sabrina van der Sloot de marge terug (8-6) naar twee treffers. Het was de fase waarin keepster Laura Aarts met goede reflexen haar doel schoon hield. Tot ruim twee minuten voor tijd, met een speelster minder, Amerika met een treffer uit de tweede lijn op 9-6 kwam. Aan de andere kant lukte het Nederland maar niet door de verdediging heen te breken. Bij schoten op doel was er geen geluk. De goalie lag succes in de weg of het houtwerk werd geraakt.

In het laatste kwart duurde het ruim vier minuten voor er voor het eerste werd gescoord. Dat kwam mede door het goede optreden van beide keepsters. Uiteindelijk doorbrak Amerika de ban na een overtal. Met 10-6 op het scorebord nam bondscoach Evangelos Doudesis een time-out. Het sorteerde direct effect. Joustra pakte de rebound als midvoor en tekende voor de 10-7. Het gaf Nederland hernieuwde energie. Nadat Iris Wolves onreglementair was afgestopt kreeg Nederland een strafworp mee. Die werd onberispelijk met een ‘panna’ onhoudbaar binnengeschoten (10-8) door Van de Kraats.

Met nog 23 seconden op de klok nam Doudesis zijn tweede time-out. Keepster Aarts ging mee in de aanval, maar het schot met een extra aanvallende speelster trof de lat. Amerika nam eveneens een time-out om de laatste zes seconden. Het veranderde echter niets meer aan de stand.

Bondscoach Evangelos Doudesis zag een mooie wedstrijd tussen twee goede teams. Zijn conclusie: ,,Amerika was vandaag iets beter dan wij. We gaan ons nu voorbereiden voor de volgende uitdagingen die komen gaan hier in Doha.’’

De topscorer van de avond vond dat het team een goede wedstrijd had gespeeld. ,,We hebben in deze eerste wedstrijd van een nieuw toernooi nieuwe tactieken geoefend. Man meer ging goed en speelden mooie aanvallen. Verdedigend zat het strak in elkaar en de man minder kon beter niet zo goed. Dus daarmee moeten we aan de slag’’, blikte Simone van de Kraats terug. ,,Kazachstan en Brazilië moet geen probleem zijn voor ons en uiteindelijk ligt onze focus op de tweede week. De verbeter- en goede punten halen we eruit en er is natuurlijk nog geen man overboord.’’

USA-Nederland: 10-8 (3-2, 3-3, 3-1, 1-2)
Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats 4, Kitty Lynn Joustra 2, Lieke Rogge 1, Sabrina van der Sloot 1.

Foto: BSR Agency. Simone van de Kraats maakte vier van de acht doelpunten