• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • EK waterpolo

Olympische droom spat uiteen voor Oranjemannen

11 januari 2024

Waterpolomanen BSR AGENCY

Olympische droom spat uiteen voor Oranjemannen

De Nederlandse waterpoloheren zijn er op het EK in Kroatië niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. In de kruiswedstrijd in Zagreb zette de nummer 2 van de wereld Griekenland de ploeg van Harry van der Meer de voet dwars: 15-10. Hierdoor maakt Oranje geen kans meer op plaatsing voor het WK en daarmee zijn ook de Olympische Spelen in Parijs definitief uit beeld.

Na de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Roemenië, was Nederland veroordeeld tot een duel met een topland voor een plek bij de laatste acht. Griekenland, winnaar van het zilver op zowel het laatste WK als de Olympische Spelen in Tokio, liet zich niet verrassen door het gretige Oranje.

Het lukte Nederland niet om grip op de wedstrijd te krijgen. Hoewel Bilal Gbadamassi de ploeg uit een tactisch sterk uitgespeelde manmeer nog wel op voorsprong zette, gaf de grotere schotkracht van de Grieken in het vervolg de doorslag. Nederland klampte zich nog even tot 3-3 vast aan de Zuid-Europeanen, maar daarna sloeg Griekenland een gat (9-4) die Oranje niet meer te boven kwam.

In de derde periode leek het duel even te kantelen toen Nederland zich uit een manmeer (Kas te Riele) en een break (Jesse Nispeling) tot 11-8 terug knokte. Een paar dubieuze beslissingen van de scheidsrechters op dat moment zorgden er echter voor dat Nederland niet dichterbij kwam. De Grieken zorgden via hun dodelijk efficiënte spel in overtal voor een nieuw gat van vijf doelpunten (13-8), waarna de hoop op een stunt definitief verdween.

Guus van IJperen blikte teleurgesteld terug: “Het is natuurlijk geen ramp om van de nummer 2 van de wereld te verliezen. Het is vooral zuur dat we de openingswedstrijd van Roemenië hebben verloren, helemaal nu je ziet dat zij van Georgië hebben gewonnen en daardoor wél in de kwartfinale staan. We hebben zo’n mooi team. Als je ons niveau ziet en beseft dat dit voor vijf van ons pas het eerste EK is, dan geeft dat onze potentie aan. Zoals zo vaak verkopen we onze huid duur tegen een topland. Dat is mooi, maar je koopt er uiteindelijk niks voor. Nu gaan we wel vol voor de negende plek. Niemand van ons is ooit zo hoog geëindigd op een EK en ik denk echt dat het mogelijk is.”

In die strijd om plek negen is Frankrijk de eerstvolgende halte. Daarvoor reist Oranje vrijdag terug naar Dubrovnik. Zaterdag klinkt om 15.45 uur het eerste fluitsignaal.

Kas
Kas te Riele waagt een schot (BSR Agency)
Oranje verdedigt
Oranje verdedigt met man en macht tegen Griekenland (BSR Agency)


EK Heren – Zagreb/Dubrovnik

Resultaten

Donderdag 11 januari
Griekenland – Nederland: 15-10
Periodestanden: 5-3, 4-2, 3-3, 3-2
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 4, Lars ten Broek 2, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Nispeling 1, Tom de Weerd 1, Mart van der Weijden 1.

Dinsdag 9 januari
Nederland – Slowakije: 23-7
Periodestanden: 7-2, 4-1, 8-3, 4-1
Doelpunten Nederland: Mart van der Weijden 5, Lars ten Broek 5, Jesse Nispeling 3, Tim de Mey 3, Guus van IJperen 3, Kas te Riele 2, Jorn Muller 1, Sam van den Burg 1.

Zondag 7 januari
Slowakije – Nederland: 6-17
Periodestanden: 1-5, 3-4, 2-3, 0-5
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Jesse Koopman 3, Kas te Riele 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Sam van den Burg 1, Flemming Kastrop 1.

Vrijdag 5 januari
Nederland – Roemenië: 8-12
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 1-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Koopman 1, Kas te Riele 1.

Resterend programma

Zaterdag 13 januari
Plek 9-12

15.45 uur: Frankrijk – Nederland

Maandag 15 januari
Plek 9-10

Livestream
De wedstrijden op het EK zijn live te volgen en terug te kijken via de Eurovision Sport