Onze Waterpolo'ers op de Radio en TV
Radio 1: Langs de Lijn
Deze week beginnen de Europese kampioenschappen waterpolo. Eerst zou het toernooi in Israël plaatsvinden, maar vanwege de oorlog werd het EK verplaatst. De mannen spelen in Kroatië en de vrouwen blijven in eigen land, in Eindhoven. Op beide EK's wordt in Langs de Lijn en Omstreken vooruitgeblikt met twee internationals. In de studio zit Guus van Yperen, die morgen met zijn ploeg naar Kroatië vliegt. En Brigitte Sleeking praat mee vanuit Eindhoven, waar de Waterpolovrouwen zich al voorbereiden op het EK.
NOS-item: Wereldkampioen Oranje wil op EK in Eindhoven 'laten zien hoe mooi waterpolo is'
Na de wereldtitel van afgelopen zomer in het Japanse Fukuoka gaan de Nederlandse waterpolosters in eigen land op jacht naar het volgende goud. Op het Europees kampioenschap, dat halsoverkop naar Eindhoven werd verplaatst.
En daar, voor eigen publiek, wil het Nederlands team meer dan winnen. "We willen laten zien aan iedereen in Nederland hoe mooi onze sport is. Onze passie overdragen, met name aan de jeugd", zegt Vivian Sevenich in aanloop naar het EK.
"Zodat iedereen het zwembad in wil springen om ook te gaan waterpoloën. We hopen dat iedereen afgelopen zomer al naar het WK heeft gekeken en het leuk is gaan vinden, maar anders in ieder geval na dit EK", aldus Sevenich.
De EK (voor mannen en vrouwen) zouden gehouden worden in Netanya, Israël, dertig kilometer van Tel Aviv. Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas ging de Europese waterpolobond op zoek naar nieuwe speelsteden. In november werd Eindhoven aangewezen als nieuwe stad voor het EK voor vrouwen. De mannen spelen hun toernooi in Kroatië.
De regerend wereldkampioenen beginnen vrijdag in het Pieter van den Hoogenband-stadion op de openingsdag van het EK tegen Kroatië.
"Hartstikke speciaal, zoiets komt niet zo vaak voor en is heel leuk", aldus Sabrina van der Sloot. Zij weet waar ze over praat. In 2012 maakten Van der Sloot en Sevenich het ook al mee, een EK in eigen land, destijds ook in Eindhoven.
Van der Sloot: "Toen was ik 20, echt een jonkie. De hele ervaring en de ambiance, helemaal vol en allemaal mensen die je kent op de tribunes. Het is speciaal om voor eigen publiek te mogen spelen. En het is fijn om je in de thuisbasis voor te kunnen bereiden op een groot toernooi."
En dat komt dit jaar extra goed uit.
Jaar met EK, WK én Olympische Spelen
Met de schat aan ervaring die Van der Sloot en Sevenich in de elf jaar sinds het vorige EK in Eindhoven opdeden, kunnen zij de Nederlandse ploeg nu leiding geven. "Ik heb een voorbeeldfunctie en denk dat veel meiden het fijn vinden dat ik erbij ben", aldus Van der Sloot, die zegt "ervaring en rust in het water" te brengen.
Voor Sevenich was het elf jaar geleden: "gewoon lekker een balletje gooien, en de dag daarna weer. Nu weet je heel goed wat je gaat doen, hoe zo'n toernooi werkt. Tegen wie je gaat spelen. Je kent iedereen door en door. Ik hoop dat ik die ervaring kan gebruiken om hier goed te presteren."
Het is, zo zeggen de waterpolosters, een "gek en ongebruikelijk jaar". Met het EK begint een overvol jaar met drie grote toernooien. Een maand na het EK wacht namelijk alweer een WK. Deze zomer volgen de Olympische Spelen, waarvoor de Nederlandse ploeg al geplaatst is.
Dat neemt druk weg van dit EK, waar andere landen nog hopen ook een olympisch ticket te verdienen. Maar ook met het ticket voor 'Parijs' al op zak is er druk. Die leggen de waterpolosters zichzelf wel op. "We gaan voor goud", kopt Van der Sloot het ambitieuze cliché binnen.
"We willen overal voor het hoogst haalbare gaan", voegt Sevenich toe. Maar, voegt zij in alle eerlijkheid toe, "de Olympische Spelen zijn wel echt die stip op de horizon waar we uiteindelijk naartoe werken."
Bron: NOS