• Waterpolo

Ook heren De Zaan winnen beker

19 maart 2023

OOK HEREN DE ZAAN WINNEN BEKER

Na de dames wonnen ook de heren van De Zaan ten koste van Polar Bears de KNZB beker. In een finale om je vingers bij af te likken brachten strafworpen de beslissing: 13-10.

In het begin was het nog wat aftasten tussen ZV De Zaan en Polar Bears, maar na een kleine vier minuten brak Zaankanter Jurriaan van der Struijk de ban met een schot via de binnenkant van de paal. Lars ten Broek (strafworp) en Marnick Snel gaven weerwoord, maar omdat Don Rempt, Tim Ketelaars en Thomas Lucas met een bekeken bal ook doel troffen, sloot De Zaan de eerste periode alsnog af met een voorsprong: 4-2.

De Zaan leek de touwtjes strakker in handen te nemen na een benutte strafworp van Pascal Janssen. Maar Jens Wijgers bracht de spanning terug (5-3). Polar Bears bleef vervolgens kansen houden, zeker, maar de schoten waren in deze fase te zwak om het Ted Huijsmans echt lastig te maken. Benedek Szoke was wat dat betreft een uitzondering. De Hongaar schoot diagonaal prachtig binnen en zette de 5-4 op het bord.

De strijd kreeg een loodzwaar vervolg waarin de doelpunten schaars bleken. Pas na vijf minuten in de derde periode viel er weer een treffer te noteren. Guus Wolswinkel zette de Beren naast De Zaan. Maar het Zaanse antwoord liet niet lang op zich wachten. Stan Meijn verschalkte Eelco Wagenaar met een afgeketst schot: 6-5.

Wolswinkel luidde met een backhand een zinderende laatste periode in waarin beide ploegen over en weer makkelijker het net vonden dan de drie voorgaande periodes. Daan Bakker zette De Zaan met een snel schot op 7-6, Snel maakte de 7-7 uit een overtal en Stan Meijn zorgde met een mooie schuiver voor de volgende Zaanse voorsprong. Toen midvoor Jacopo Mandolini met een backhand de 9-7 op het bord bracht, leek de wedstrijd definitief in Zaans voordeel te kantelen. Maar Polar Bears deed z’n naam als cupfighter eer aan. Ten Broek haalde verwoestend uit en Snel bracht zijn ploeg met net zo’n mooie treffer toch nog op gelijke hoogte: 9-9.

Strafworpen moesten de beslissing brengen. Polar Bears probeerde daarin De Zaan van de wijs te brengen door Wagenaar geregeld te wisselen voor Sander Berkenbosch, maar de ploeg van Andreas Miralis trapte daar niet in. Alle Zaanse strafworpen werden benut, terwijl Ruud van der Horst en Sam Kunz namens Polar Bears misten.

Ted Huijsmans werd zodoende de held van de middag. Nadat Don Rempt de winnende strafworp erin schoot, sprong alles en iedereen van De Zaan het water. Huijsmans dobberde aan de andere kant van het bad rustig naar de kant. “Ik had kramp, niet normaal. Voor de shoot-out ben ik nog even behandeld en tijdens de penalty’s was het gewoon de beuk erin.” In de week voorafgaand aan de finale was Huijsmans nog ziek. “Het was geen ideale voorbereiding, maar tijdens de wedstrijd voelde het goed. Het is niet zo dat ik heel vaak strafworpen hou, dat gaat bij mij echt met fases. Vanaf januari ben ik wat dat betreft in vorm en ik ken die gasten van Polar Bears natuurlijk goed.” Voor De Zaan gaat de focus nu weer op de competitie. “Stay humble, zegt Andreas altijd. We gaan voor drie prijzen dit seizoen. We staan na de Supercup en de beker nu op twee. Nu willen we laten zien dat we ook die derde prijs verdienen.”

Don Rempt vond dat zijn ploeg het spannender had gemaakt dan nodig was. Bij zijn beslissende strafworp was hij onverbiddelijk. “Ik had mezelf voorgenomen om zo hard mogelijk rechtsboven te schieten omdat de keeper steeds naar voren kwam.” Daarna kwam de ontlading. “Echt een fantastisch gevoel”, zei Rempt met een brok in zijn keel.

Bekerfinale Heren

Zondag 19 maart
ZV De Zaan – Polar Bears: 4-2, 1-2, 1-1, 3-4, 4-1
ZV De Zaan: Stan Meijn 3, Don Rempt 2, Pascal Janssen 2, Jurriaan van der Struijk 1, Tim Ketelaars 1, Thomas Lucas 1, Daan Bakker 1, Jacopo Mandolini 1, Phil Brantjes 1.
Polar Bears: Marnick Snel 3, Benedek Szoke 2, Guus Wolswinkel 2, Lars ten Broek 2, Jens Wijgers 1.

Beeld: ZV De Zaan viert feest (Orange Pictures)