• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Oranje blijft in de race voor halve finales

03 november 2022

Nina ten Broek OP

Oranje blijft in de race voor de halve finales van de Super Final van World League (SFWL). Na de 6-9 nederlaag in de openingswedstrijd tegen de Verenigde Staten won het Nederlands team donderdag met 18-17 van Italië.

Nederland en Italië speelden afgelopen zomer twee keer tegen elkaar om het brons op een titeltoernooi. Bij het WK in Boedapest was Oranje met 7-5 te sterk en in september trok Italië met 13-16 aan het langste eind.

In Santa Cruz (Tenerife) bleken beide ploegen opnieuw zeer aan elkaar gewaagd. Dit resulteerde in een doelpuntrijke eerste helft, waar vrijwel elk schot een goal opleverde.

Zo leidde Nederland halverwege met 10-8 (!). Na de rust leek Nederland een beslissend gat te slaan nadat Maartje Keuning en Simone van de Kraats – zij werd na de wedstrijd gekozen tot MVP - een overtal hadden afgerond: 12-8.

Na de 12-9 van Marletta tilde Lola Moolhuijzen de marge opnieuw naar vier. Italië gaf zich echter niet gewonnen en aan het begin van de vierde periode was het evenwicht hersteld: 13-13.

In de rest van het vierde part volgende de goals elkaar wederom in hoog tempo op: Moolhuijzen 14-13, Tabani 14-14, Wolves 15-14, Giustini 15-15, Keuning 16-15, Moolhuijzen 17-15 en 17-16 en 17-17 via Marletta.

Uiteindelijk was het Nina ten Broek die de luid bejubelde winnende treffer tegen de touwen gooide. In de resterende elf seconden kwam Italië niet meer langszij.

Bondscoach Evangelos Doudesis: "We hebben de hele wedstrijd hard gevochten. Door de vele persoonlijke fouten lagen we in steeds in andere samenstellingen in het water en moesten we voortdurend anticiperen. Dat hebben de meiden goed gedaan! Ook toen Italië terug in de wedstrijd kwam, hielden we het hoofd koel. Ten opzichte van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten waren we vandaag sneller en agressiever. Dat moeten we meenemen naar het duel met Canada."

Vrijdag speelt Oranje om 09.40 (Nederlandse tijd) de laatste poulewedstrijd tegen Canada, dat eerder met 9-16 verloor van Italië en 5-11 van de Verenigde Staten.

Alle wedstrijden op Tenerife zijn via een livestream te volgen op https://aquatics.eurovisionsports.tv (na gratis registratie).

Karakteristieken

FINA World League Super Final Waterpolodames
Santa Cruz, Tenerife

Poulefase

Donderdag 3 november

Nederland – Italië 18-17
Periodestanden: 5-4, 5-4, 3-4, 5-5
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 3, Maartje Keuning 2, Nina ten Broek 2, Fleurien Bosveld 2, Bente Rogge en Iris Wolves.

Woensdag 2 november
Nederland – Verenigde Staten 6-9
Periodestanden: 2-3, 0-2, 2-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge, Vivian Sevenich, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning.

Beeld: Nina ten Broek, matchwinnaar. (Foto OrangePicturesNL)