• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Oranje boekt historische zege op Team USA

21 april 2023

55165659 ORANGE PICTURES

Oranje boekt historische zege op Team USA

Vrijdag boekten de Nederlandse waterpolodames op de laatste dag van de World Cup in Athene een prachtige overwinning op Amerika. De 8-9 winst was de eerste zege van Oranje op Amerika sinds de Holiday Cup in 2015. De laatste overwinning in een officiële wedstrijd stamt van nog eerder: de legendarische olympische finale in Peking (2008).

Dat het huidige Amerika – winnaar van de laatste vier WK’s en laatste drie Olympische Spelen – klopbaar is, bleek vorige week al tijdens de eerste ronde van de World Cup in Rotterdam. Toen verloor de ploeg van Adam Krikorian na penalty’s van Spanje. Met de overwinning van donderdag zetten de Oranjedames een mooie kroon op een schitterende reeks wedstrijden. Alleen van Hongarije werd woensdag verloren (12-11), maar eerder won Oranje wel van de Magyaren. En ook Australië, Griekenland en Italië werden aan de zegekar gebonden. Door deze imposante serie reist de ploeg van Evangelos Doudesis als nummer één af naar de Super Finale, van 23-25 juni in Long Beach (Los Angeles).

In het begin van de wedstrijd dicteerde Team USA nog even het spel. Maar na de 2-2 uit een manmeer van Bente Rogge (foto boven) nam Oranje het heft in eigen hand. Niet veel later zette Rogge – na de wedstrijd verkozen tot ‘MVP’ – uit een volgende numerieke meerderheid Nederland voor het eerst op voorsprong.

Een sterke tweede periode legde de basis voor de uiteindelijke overwinning. Sabrina van der Sloot scoorde – wederom uit een manmeer – de 2-4, waarmee het eerste gaatje geslagen werd. Met uiteindelijk vijf uit zeven manmeer-doelpunten heerste Nederland deze wedstrijd sowieso in overtalsituaties. Brigitte Sleeking (manmeer), Lieke Rogge (midvoor) en Marit van der Weijden (manmeer) lieten Oranje in rap tempo uitlopen naar 3-7.

In het derde speldeel kwam Amerika iets dichterbij (7-9), maar Oranje bleef de controle houden. Nederland oogde fitter en bovenal gretiger, maar een ietwat nerveuze laatste periode gooide nog bijna roet in het eten. Amerika – niet gewend om in de slotfase tegen een achterstand aan te kijken – kreeg kansen, maar wist deze niet te verzilveren. De klok tikte ondertussen in Nederlands voordeel door. Met nog een kleine drie minuten op de teller, scoorde Amerika van grote afstand dan eindelijk de 8-9, maar met wat kunst- en vliegwerk hield Laura Aarts haar doel in de resterende minuten schoon.

Bondscoach Evangelos Doudesis was blij met de historische overwinning, maar ook kritisch: “Twee periodes waren we verdedigend kwetsbaar tegen de inzwemmende acties van Amerika. We maakten op het laatst ook wat onnodige fouten. Maar we wonnen en dat is knap. Al met al kijk ik heel tevreden terug op de afgelopen twee weken. We hebben mooie overwinningen geboekt en grote stappen gezet.”

Daar was Bente Rogge het mee eens: “Met deze overwinning zetten we inderdaad een mooie stap voorwaarts. Dit maakt me enorm trots. We hielden ons de hele wedstrijd aan het plan. Amerika kwam nog dichtbij, maar we hielden vertrouwen in een goede afloop.”

Karakteristieken World Cup Athene

Woensdag 19 april
Verenigde Staten – Hongarije 10-8
Nederland– Italië 16-10
Periodestanden: 4-2, 5-2, 4-3, 3-3
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lieke Rogge 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 3, Sabrina van der Sloot, Kitty Lynn Joustra.

Donderdag 20 april
Verenigde Staten - Italië 10-6
Nederland – Hongarije 11-12
Periodestanden: 4-5, 3-3, 2-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Brigitte Sleeking 4, Simone van de Kraats 2, Lieke Rogge 2, Vivian Sevenich, Maartje Keuning, Marit van der Weijden.

Vrijdag 21 april
Verenigde Staten – Nederland: 8-9 (2-3, 2-4, 3-2, 1-0).
Doelpunten Nederland: Bente Rogge 3, Lieke Rogge 2, Brigitte Sleeking 2, Sabrina van der Sloot 1, Marit van der Weijden 1.

Beeld: MVP Bente Rogge (Orange Pictures)