• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • Evenementen waterpolo

Oranje gekwalificeerd voor EK na 19-9 overwinning op Portugal

24 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

Guus van I Jperen Orange Pictures Albert ten Hove

Oranje gekwalificeerd voor EK na 19-9 overwinning op Portugal

Na de 19-9 overwinning op Portugal is Nederland gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap. Toch duurde het tot het begin van de derde periode voor Oranje echt het verschil maakte. Bij een 6-3 voorsprong schoot Jesse Nispeling vanuit de tweede lijn raak. Even later bracht een midvooractie van Guus van IJperen de 8-3 op het scorebord. Na de strafworp tegen Rui Ramos kon de topscorer van Portugal – tegen Polen goed voor tien doelpunten – vanaf de reservebank toekijken met drie persoonlijke fouten. Dat Oranje het verschil niet groter wist te maken, kwam met name door Pedro Souda die zeven keer het net wist te vinden.

Na de 14-6 en 15-6 van Van IJperen – in totaal maakte hij er zeven – bleef Oranje gretig. Onder de lat had Miki Buitenhuis inmiddels Joran Westerveld vervangen. Met een paar knappe reddingen hield hij de Portugezen van het scoren af. Aan de andere kant bleef Nederland de aanval zoeken en wist het regelmatig het net te vinden.

Bondscoach Harry van der Meer over het duel: ,,Het resultaat telt. Het ging wat stroef, de ruimtes waren klein en de man meer liep niet zoals we wilden. Het tempo lag op sommige momenten te laag.’’ Van IJperen was het met zijn coach eens. ,,Aanvallend waren we slordig. Verdedigend gaven we de doelpunten te makkelijk weg. Ik ben blij dat we ons gekwalificeerd hebben.’’

Dat Pedro Sousa een zevenklapper scoorde was natuurlijk fantastisch voor het team. ,,Helaas kregen we er 19 tegen, zodat we de laatste wedstrijd tegen Polen alles op alles moeten zetten om met een zo groot mogelijk verschil te winnen. Wellicht is kwalificatie dan alsnog mogelijk. In eigen hand hebben we het niet meer’’, aldus Sousa.

Nederland-Portugal 19-9 (2-1, 4-2, 7-3, 6-3)

Doelpuntenmakers Nederland: Giuu van IJperen (7), Kas te Riele (2), Flemming Kastrop (2), Jorn Winkelhorst (2), Jesse Nispeling (2), Jorn Muller (2), Tim de Mey (1), Tom de Weerd (1).

Doelpuntenmakers Portugal: Pedro Sousa (7), Xavier Sousa (1), Dumitru Sobetchi (1),

Het resterende programma in Amerena Amersfoort:

Zondag 25 juni
09.30 uur Polen – Portugal
11.30 uur Nederland - Litouwen

Foto: Orange Pictures/Albert ten Hove