• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Oranje komt net tekort tegen Spanje

05 november 2022

Lola M OP

De Nederlandse waterpolsters spelen zondag op Tenerife in de strijd om de World League Super Final om het brons. Oranje verloor zaterdag in de halve finale met 14-10 van gastland Spanje.

Oranje - zonder de geschorste Simone van de Kraats - speelde een degelijke wedstrijd tegen Spanje dat in september in Split de Europese titel veroverde en vorig jaar bij de Olympische Spelen in Tokio het zilver pakte.

De eerste periode eindigde onbeslist (2-2) dankzij Nederlandse doelpunten van Brigitte Sleeking en Lola Moolhuijzen. Na de 3-2 van Ruiz maakte Maartje Keuning weer gelijk, maar daarna wist Spanje een gaatje te slaan. Telkens als Nederland de aansluitingstreffer maakte, bracht Spanje de marge weer op twee.

Halverwege de derde periode leek de thuisploeg verder weg te lopen (9-6), maar de equipe van Evangelos Doudesis gaf zich niet zomaar gewonnen. Er volgde nog een boeiende slotfase, waar zowel Spanje als Nederland verschillende overtalsituaties misten.

Pas diep in de vierde periode gooie Judith Forca het duel in het slot met twee treffers achter elkaar: 12-9 en 13-9. Moolhuijzen scoorde nog wel 13-10 maar Ruiz bepaalde de eindstand op 14-10.

Bondscoach Doudesis was na afloop realistisch: “De verschillen tussen de beste acht landen van de wereld zijn minimaal. Dat was vandaag ook weer te zien in de halve finales. We hebben tot het einde gevochten voor de winst. Uiteindelijk werd de wedstrijd in de laatste periode beslist door een paar kleine fouten van ons. Nu moeten we ons gaan focussen op de strijd om het brons tegen de Verenigde Staten.”

De titelverdediger, olympisch- en wereldkampioen verloor in de andere halve finale verrassend met 9-10 van Hongarije.

Alle wedstrijden op Tenerife zijn via een livestream te volgen op https://aquatics.eurovisionsports.tv (na gratis registratie).

Karakteristieken

FINA World League Super Final Waterpolodames
Santa Cruz, Tenerife

Halve finale


Zaterdag 5 november
Spanje-Nederland 14-10
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-3, 5-3
Doelpunten Nederland: Brigitte Sleeking 3, Lola Moolhuijzen 3, Bente Rogge 2, Marit van der Weijden en Maartje Keuning.

Poulefase

Vrijdag 4 november
Nederland – Canada 11-11 (na strafworpen 14-15)
Periodestanden: 3-3, 4-3, 2-4, 2-1 / 3-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lola Moolhuijzen 3, Marit van der Weijden 2, Bente Rogge en Vivian Sevenich.
Strafworpen: Simone van de Kraats, Lola Moolhuijzen en Maartje Keuning.

Donderdag 3 november
Nederland – Italië 18-17
Periodestanden: 5-4, 5-4, 3-4, 5-5
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 3, Maartje Keuning 2, Nina ten Broek 2, Fleurien Bosveld 2, Bente Rogge en Iris Wolves.

Woensdag 2 november
Nederland – Verenigde Staten 6-9
Periodestanden: 2-3, 0-2, 2-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge, Vivian Sevenich, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning.

Beeld: Lola Moolhuijzen, drie keer raak. (Foto OrangePicturesNL)