• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Oranje komt net tekort tegen team USA

02 februari 2023

56790553 ORANGE PICTURES 1


Het Nederlands dameswaterpoloteam is de poulefase van de FINA World League Super Final (WLSF) op Tenerife begonnen met een nederlaag. Wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten was woensdagmorgen met 6-9 te sterk voor Oranje.

In de eerste twee periodes had het Nederlands team ogenschijnlijk te veel ontzag voor de Amerikaanse topkeepster Ashleigh Johnson. Oranje creëerde de nodige kansen maar Johnson bleek vaak een te groot obstakel. Omdat de Nederlandse verdediging ook goed sloot, stond het halverwege ‘slechts’ 2-5 in het voordeel van de Verenigde Staten.

In de rust vroeg bondscoach Evangelos Doudesis zijn speelsters de schroom van zich af te gooien en meer overtuiging in de schoten te leggen. Nadat Team USA eerst nog verder wegliep (2-7), pikte Oranje de boodschap van Doudesis wel op.

Met inmiddels Britt van den Dobbelsteen onder de lat – zij loste halverwege de derde periode Sarah Buis af – en Bente Rogge sterk spelend op de midachter, legde Nederland een uitstekende pressing in het water. De ploeg gaf nauwelijks nog iets weg en kroop langzaam dichterbij. Een snel afgeronde overtal (Rogge) zorgde voor 3-7 en nadat Jewel Roemer met een man meer 3-8 had gescoord, schoot Lola Moolhuijzen raak uit de tweede lijn: 4-8. Nederland kreeg in de zoemer van de derde periode ook nog een strafworp mee (sterke midvooractie van Vivian Sevenich), maar Simone van de Kraats slaagde er niet in Johnson te passeren.

Dat lukte even later wel toen Lola Moolhuijzen opnieuw mocht aanleggen vanaf 5 meter (5-8) en enkele minuten later verzilverde ook Brigitte Sleeking een strafworp: 6-8. Beide keren mochten de credits tevens naar midvoor Iris Wolves die goed werd aangespeeld vanaf de vleugel. Hoe dan ook gloorde er – met nog vijf minuten te spelen – weer hoop aan Nederlandse zijde. Oranje deed er in de pressing nog een schepte bovenop en was in deze fase de bovenliggende partij. Gescoord werd er echter niet meer en nadat Bayley Weber een overtal benutte, gooide de Amerikaanse ploeg het duel alsnog in het slot.

Evangelos Doudesis keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. “Ik kan niet tevreden zijn met het resultaat, maar wel met verschillende aspecten van ons spel. Wij hebben veel kansen gecreëerd in de aanval en waren goed in de verdediging 6 tegen 6 en met een man minder. De spirit was prima, maar in de volgende wedstrijd tegen Italië moeten we nóg sneller denken en feller spelen dan vandaag. Hoe dan ook is het een fantastisch toernooi met teams die allemaal dichtbij elkaar zitten.”

Captain Vivian Sevenich: “Het is toch een beetje wennen allemaal. We spelen ’s morgens heel vroeg en in een andere samenstelling. Maar dat zijn geen excuses hoor, want dat had Team USA ook. Zij waren net iets gretiger dan wij en we hadden moeite om Johnson te passeren. Nu herstellen en focussen op de komende twee poulewedstrijden tegen Italië en Canada.”

Oranje speelt donderdag om 11.20 uur Nederlandse tijd tegen Italië.

Alle wedstrijden op Tenerife zijn via een livestream te volgen op https://aquatics.eurovisionsports.tv (na gratis registratie).

Karakteristieken

FINA World League Super Final Waterpolodames
Santa Cruz, Tenerife

Poulefase

Woensdag 2 november

Nederland – Verenigde Staten 6-9
Periodestanden: 2-3, 0-2, 2-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge, Vivian Sevenich, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning.

Beeld:Bente Rogge, vrijdag jl. in actie tegen Team USA in Utrecht. (Foto OrangePicturesNL)