• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • WK waterpolo

Oranje met vijftien speelsters naar WK Waterpolo

28 juni 2023

Waterpolodames 2023 Kjv O

Oranje met vijftien speelsters naar WK Waterpolo

Waterpolobondscoach Evangelos Doudesis heeft vijftien speelsters geselecteerd voor het WK in Fukuoka, dat voor Oranje op zondag 16 juli begint met een duel tegen Spanje. Het Nederlands team vliegt zaterdag 8 juli naar Azië voor een trainingskamp in Bangkok en reist op 12 juli door naar Japan.

Doudesis kan bij het WK elk duel dertien van de volgende speelsters opstellen: Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, keepster), Sarah Buis (UZSC, keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Marit van der Weijden, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning (GZC Donk), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Maxine Schaap, Kitty Lynn Joustra, Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer) en Rogier Bokelman (fysiotherapeut).

Poule-indeling WK vrouwen:
Poule A: China, Frankrijk, Verenigde Staten, Australië.
Poule B: Spanje, Israël, Nederland, Kazakhstan.
Poule C: Brazilië, Griekenland, Italië, Zuid-Afrika.
Poule D: Canada, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Japan.

Nederland treedt aan op:
- zondag 16 juli om 05.00 uur (*) tegen Spanje
- dinsdag 18 juli om 02.00 uur (*) tegen Kazakhstan
- donderdag 20 juli om 13.30 uur (*) tegen Israël

(*) Nederlandse tijden. In Japan is het 7 uur later.

Normaliter gaat Oranje, de nummer 3 van het afgelopen WK en afgelopen weekend in Long Beach winnaar van het zilver in de World Cup, met Europees kampioen Spanje strijden om de poulewinst. Die plek is goed voor rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales op 24 juli. De nummers 2 en 3 van de ‘Nederlandse’ poule B spelen op 22 juli eerst nog een kruiswedstrijd tegen de nummers 3 en 2 van Poule A (China, Frankrijk, Verenigde Staten en Australië).

De halve finales van het vrouwentoernooi worden gespeeld op 26 juli en de medailleduels op 28 juli. De nummers 1 en 2 van dit WK zijn direct geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs.

Foto: Kees-Jan van Overbeeke