• Waterpolo

Oranje verliest na thriller van Hongarije

30 juni 2022

Simone van de Kraats


Geknokt tot de laatste seconde, maar het was net niet genoeg voor de Nederlandse ploeg in de halve finale van het WK in Boedapest. Gastland Hongarije trok na een thriller van een wedstrijd met 13-12 aan het langste eind en strijdt zaterdag om het goud tegen titelverdediger Verenigde Staten. Oranje gaat om het brons spelen tegen Italië.

Het jonge Nederlands team was ogenschijnlijk niet onder de indruk van de magische atmosfeer in het volgepakte waterpolostadion op het Margaretha-eiland. Hongarije – de nummer 3 van de Olympische Spelen - werd luidkeels aangemoedigd door duizenden fanatieke supporters, maar toch kwam Oranje als beste uit de startblokken.

Iris Wolves benutte eerst een man meer en na de gelijkmaker van Rita Keszthelyi was het Vivian Sevenich die opnieuw een overtuigend uitgespeelde overtal van Oranje wist af te ronden. Laura Aarts was kansloos op een schot in de kruising van de linkshandige Dora Leimeter, maar Nina ten Broek (fraaie ‘tater’ uit de tweede lijn) zorgde ervoor dat Nederland met een 2-3 voorsprong de eerste periode afsloot.

In het tweede part gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Om en om scorend was de stand halverwege in evenwicht: 6-6.

Na de rust leek Hongarije even afstand van Oranje te nemen. Met het thuispubliek er vol achter sloegen Valyi (man meer) en Garda (een kogel uit de tweede lijn) voor het eerst een gaatje van twee goals. Nederland klampte echter weer aan via Bente Rogge (schot 2e lijn), maar opnieuw Garda tilde de marge weer naar twee. Het Nederlandse antwoord kwam ook van dezelfde speelster, want Rogge scoorde uit een overtal 9-8.

Hongarije nam daarna tot drie keer toe een voorsprong van twee doelpunten (10-8, 11-9, 12-10), maar het Nederlandse antwoord volgde telkens snel. De ontketende Simone van de Kraats – zij scoorde in totaal vijf keer – schoot Oranje halverwege het vierde part weer naast Hongarije: 12-12.

Het was mooi om te zien hoe de equipe van bondscoach Evangelos Doudesis bleef knokken en zich niet gewonnen gaf. Toen Nederland na de 13-12 van Leimeter een man minder overleefde, nam Doudesis met nog 35 seconden op de klok een time-out. De bondscoach stuurde keepster Laura Aarts mee naar voren in een alles-of-niets-poging de gelijkmaker en een strafworpenserie af te dwingen.

Die kwam er jammer genoeg niet. Hongarije overleefde de powerplay en mag zich gaan opmaken voor de finale. Maar Oranje kon met trots en opgeheven hoofd het water uit stappen. In deze vorm heeft de ploeg tegen Italië, dat in de andere halve finale met 6-14 kansloos ten onder ging tegen de Verenigde Staten, zaterdag zeker een kans op brons.

Karakteristieken Oranje - WK vrouwen

Donderdag 30 juni, 1/2 finale, Boedapest


Hongarije – Nederland 13-12
Periodestanden: 2-3, 4-3, 5-4, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Bente Rogge 3, Nina ten Broek 2, Vivian Sevenich en Brigitte Sleeking.

Poulewedstrijden, Debrecen

Maandag 20 juni


Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Vrijdag 24 juni

Verenigde Staten – Argentinië 23-3
Nederland – Zuid-Afrika 22-1
Periodestanden: 5-1, 4-0, 7-0, 6-0

Doelpunten: Lola Moolhuijzen 5, Simone van de Kraats 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Maxine Schaap 2, Ilse Koolhaas, Nina ten Broek, Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.

Zondag 26 juni, 1/8 finale, Boedapest

Canada – Nederland 7-10
Periodestanden: 2-1, 1-2, 2-6, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Sabrina van der Sloot 2, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra.

Dinsdag 28 juni, 1/4 finale, Boedapest

Griekenland – Nederland 7-12
Periodestanden: 1-3, 2-3, 3-3, 1-3
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich 2, Sabrina van der Sloot, Brigitte Sleeking, Kitty Lynn Joustra, Maxine Schaap.


Kijk voor alle uitslagen van alle andere WK-wedstrijden, ook van de mannen, op www.fina.org

Beeld:Simone van de Kraats, 5 goals (OrangePicturesNL)