• Waterpolo

Oranjemannen derde op Kreta

31 juli 2022

20220731 213846 0


De Nederlandse waterpolomannen hebben de Samartzidis Cup afgesloten met een klinkende 11-7 overwinning op Duitsland. Daarmee eindigt Oranje het vierlandentoernooi op de derde plek.

Zowel Duitsland als Nederland waren nog puntloos op Kreta. In de eerdere wedstrijden tegen Griekenland en Montenegro speelden de Oranjemannen goed, maar het was onvoldoende voor een verrassing. Duitsland – poulegenoot op het aanstaande EK – had het een stuk lastiger tegen het Griekse en Montenegrijnse geweld en dat verschil was zondagmiddag ook zichtbaar. Nederland was feller, sneller en scherper in de afronding.

Tegen de Duitsers kwam Nederland eigenlijk nooit in de problemen. In de eerste periode nam de ploeg van Harry van der Meer al een 4-2 voorsprong en die werd in het vervolg gestaag uitgebreid. Door een regen aan persoonlijke fouten werd de spoeling, met name aan Nederlandse zijde, aan het eind wel wat dun. Eind derde periode zaten Bilal Gbadamassi, Guus van IJperen en Tim de Mey met drie p-tjes op de kant en stond een aantal andere Oranjespelers op scherp. Het is tekenend dat ondanks die vermoeiende slotfase Nederland wel de fitste ploeg was. De vierde periode ging Nederland vlammend van start met doelpunten van Jesse Nispeling en Flemming Kastrop. De 11-6 gaf voldoende lucht om de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen.

Van der Meer kijkt tevreden terug op het toernooi: “Ik heb veel goede dingen gezien. Voor deze fase ziet het er stabiel uit. Natuurlijk zijn er nog punten waarin we vaster moeten worden, maar dat is logisch. In de voorbereiding is lang en algemeen getraind. Nu start de fase waarin we specifieker worden en gaan werken aan de details. Maar voor nu super tevreden hoe de jongens hebben gepresteerd.”

Samartzidis Cup, Kreta

Zondag 31 juli
Nederland – Duitsland: 11-7 (4-2, 2-1, 3-3, 2-1).
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 3, Jesse Koopman 3, Jesse Nispeling 2, Flemming Kastrop 1, Jorn Winkelhorst 1 en Guus van IJperen 1.

Griekenland – Montenegro: 10-13

Eerder gespeeld

Vrijdag 29 juli
Montenegro – Nederland: 16-13 (6-4, 3-3, 5-4, 2-2).
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 5, Jorn Winkelhorst 2, Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi 1, Jorn Muller 1, Tom de Weerd 1 en Tim de Mey 1.

Griekenland - Duitsland: 15-5

Zaterdag 30 juli
Nederland – Griekenland: 13-16 (3-5, 2-2, 6-3, 2-6).
Doelpunten Nederland Flemming Kastrop 4, Jesse Koopman 2, Jorn Winkelhorst 1, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Nispeling 1, Jorn Muller 1, Kas te Riele 1, Guus Wolswinkel 1.

Montenegro – Duitsland: 15-7

Eindstand
1. Montenegro
2. Griekenland
3. Nederland
4. Duitsland

Beeld:Oranje op Kreta