• Waterpolo
  • TeamNL
  • TeamNL Waterpolo

Oranjemannen in Boedapest voor BENU cup

15 augustus 2022

47183927 ORANGE PICTURES 1

De Nederlandse waterpolomannen spelen van 17 tot en met 19 augustus in Boedapest om de BENU Cup. Aan het vierlandentoernooi doen behalve gastland Hongarije en Nederland ook Frankrijk en Japan mee.

Het toernooi geldt als laatste voorbereiding op het EK dat van 27 augustus tot en met 10 september plaatsvindt in het Kroatische Split. Hongarije is traditiegetrouw een van de waterpologrootmachten in de wereld en regerend Europees kampioen. Op de Olympische Spelen in Tokio wonnen de Magyaren nog brons. Frankrijk is bezig aan een grote opmars. Als thuisland van de volgende olympiade is er fors geïnvesteerd en dat betaalt zich uit. Zo eindigde Frankrijk tijdens de World League Super Final eind juli na overwinningen op Amerika en Montenegro knap op de vierde plek. Japan is relatief onbekend voor de Nederlandse mannen, maar is met snel en beweeglijk spel steevast deelnemer aan de grote eindtoernooien.

Voorafgaand aan het toernooi traint Oranje op maandag en dinsdag al samen met de andere landen in het Alfred Hajos zwemstadion in Boedapest. Bondscoach Harry van der Meer selecteerde de volgende spelers:

Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Ted Huijsmans (ZV De Zaan, keeper), Thomas Lucas (ZV De Zaan), Jorn Winkelhorst (Widex GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Spandau, Duitsland), Jesse Koopman (Paok Saloniki, Griekenland), Jorn Muller (Het Ravijn), Kjeld Veenhuis (Widex GZC Donk), Kas te Riele (Primorje, Kroatië), Tim de Mey (Rari Nantes Florentia, Italië), Pascal Janssen (ZV De Zaan), Guus van IJperen (Widex GZC Donk), Tom de Weerd (CN Mataro, Spanje), Jesse Nispeling (AZC), Flemming Kastrop (UZSC) en Luuk Gielen (UZSC).

De begeleiding bestaat naast Van der Meer uit Eric Spithoven (teammanager), Chris Hendrix (video-analist) en Wouter van Geel (fysiotherapeut).

Programma BENU Cup

Woensdag 17 augustus
17:30 uur Nederland – Japan

Donderdag 18 augustus
17:30 uur Frankrijk – Nederland

Vrijdag 19 augustus
19:00 uur Hongarije – Nederland

Beeld: Orange Pictures