• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • EK waterpolo

Oranjemannen verslaan Slovenië en kruisen tegen Griekenland

10 januari 2024

Waterpolomannen

Oranjemannen verslaan Slovenië en kruisen tegen Griekenland

In Dubrovnik hebben de Nederlandse waterpolomannen de groepsfase afgesloten met een 23-7 overwinning op Slovenië. Met deze overwinning is Oranje als tweede in poule D geëindigd, waardoor donderdag om 19.00 uur Griekenland (de nummer 3 van poule B) wacht in de tussenronde richting kwartfinale.

Slovenië had geen schijn van kans tegen een geconcentreerd spelend Oranje. Na de eerste periode was de voorsprong al opgelopen tot 7-2. Het vizier van Mart van der Weijden stond op scherp, want de EK-debutant vond in de eerste periode maar liefst vier keer het net. Zoals te verwachten viel kwam de winst geen moment in gevaar. Midvoor Guus van IJperen was lekker op dreef en zag dat veel Sloveense spelers bij hem eruit werden gestuurd. Uit de numerieke meerderheid die daarop volgde, werd veel gescoord. "Het is mijn eerste EK bij de senioren. Tegen Roemenië keek ik de wedstrijd vanaf de tribune. Nu heb ik twee keer gespeeld en heb ik in totaal acht keer gescoord. Tegen Griekenland zal het spannender worden en kunnen we echt laten zien wat we in huis hebben", gaf Van der Weijden aan.

De gedeeld topscorer van de dag heeft gelijk. Nederland kan z’n borst natmaken in de kruiswedstrijd. De Grieken wonnen afgelopen zomer op het WK in Fukuoka nog de zilveren medaille. Slovenië was wat dat betreft van een ander kaliber. Keeper Joran Westerveld, die de plek onder de lat halverwege afstond aan Ted Huijsmans, over het duel van komende donderdag: "Ik kijk vol vertrouwen uit naar Griekenland. Het is een groot waterpololand, maar er zijn altijd kansen en mogelijkheden om te verrassen. Zeker als we als team ons aan de afspraken houden die we met elkaar maken." Over Slovenië was de goalie duidelijk. "Het was een prima potje waarin we de stijgende lijn hebben doorgezet na Slowakije. Verdedigend ging het goed en als je aanvallend 23 keer scoort, mag je tevreden zijn. Het is een wedstrijd die je moet winnen en dat hebben we gedaan. Wat dat betreft is het zonde dat we zo’n hobbelige start hadden tegen Roemenië."

Voor de kruiswedstrijd reist Nederland woensdag af naar Zagreb. Bij winst blijft de ploeg van Harry van der Meer in de Kroatische hoofdstad. Wordt er verloren, dan dient er teruggereisd te worden naar Dubrovnik om te spelen voor de plaatsen 9-16.

Bondscoach Harry van der Meer vond het duel een goede afsluiter van de poulefase: "We wisten dat we moesten winnen. Daarom is het belangrijk om in een hoog ritme te blijven spelen. En dat hebben we gedaan." Vooruitblikkend naar Griekenland: "Ze spelen altijd mee in de top, maar we hebben niks te verliezen. Op het eind zien we het resultaat, maar we hebben een leuk team van jong en oud dat bereid is om voor die overwinning te vechten."

EK Heren – Zagreb/Dubrovnik

Resultaten

Dinsdag 9 januari
Nederland-Slowakije: 23-7
Periodestanden: 7-2, 4-1, 8-3, 4-1
Doelpunten Nederland: Mart van der Weijden 5, Lars ten Broek 5, Jesse Nispeling 3, Tim de Mey 3, Guus van IJperen 3, Kas te Riele 2, Jorn Muller 1, Sam van den Burg 1.

Zondag 7 januari
Slowakije – Nederland: 6-17
Periodestanden: 1-5, 3-4, 2-3, 0-5
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Jesse Koopman 3, Kas te Riele 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Sam van den Burg 1, Flemming Kastrop 1.

Vrijdag 5 januari
Nederland – Roemenië: 8-12
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 1-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Koopman 1, Kas te Riele 1.

Programma

Donderdag 11 januari - Kruiswedstrijd
Griekenland – Nederland (19.00 uur)

Vrijdag 12 januari
Kwartfinales

Zondag 14 januari
Halve finales

Dinsdag 16 januari
Finales

Livestream
De wedstrijden op het EK zijn live te volgen en terug te kijken via de Eurovision Sport