• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Overtuigende zege van Oranje op Italië

19 april 2023

Simone vd Kraats OP

Overtuigende zege van Oranje op Italië

De Nederlandse waterpolodames zijn de tweede ronde van de World Aquatics World Cup uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis was woensdag in Athene met 16-10 te sterk voor Italië, dat geen schijn van kans had tegen het fris spelende Oranje.

Het Nederlands team bepaalde vanaf het allereerste fluitsignaal het tempo van de wedstrijd. Net als vorige week in Rotterdam hadden de zussen Rogge het vizier weer op scherp staan. Lieke schoot vier keer raak en Bente drie keer.

Ook Brigitte Sleeking (3 goals) en Simone van de Kraats (4) deden qua doelpunten een flinke duit in het zakje. Met name de treffers van ‘MVP’ Van de Kraats waren stuk voor stuk fraai. Met haar machtige linkerarm schoot ze telkens van grote afstand de Italiaanse verdediging aan flarden.

Maar buiten de vier scorende uitblinkers speelde Nederland de hele wedstrijd ook als collectief zeer overtuigend in aanvallend opzicht. En met drie parten Laura Aarts onder de lat en de laatste periode Sarah Buis zat het verdedigend ook goed in elkaar.

Nadat Nederland in het vierde part naar 16-7 was uitgelopen, wist Italië met drie doelpunten in de slotfase de eindstand nog een iets draaglijker aanzien te geven.

"We mogen uiteraard tevreden zijn met dit resultaat. We hebben de hele wedstrijd goed doorgewisseld zonder dat dat ten koste ging van de kwaliteit. Dus dat zegt veel over de breedte van ons team", blikte Simone van de Kraats terug op het duel. "Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Zo kregen we in de tweede helft van de wedstrijd meer doelpunten tegen dan in de eerste twee periodes. Maar al met al een prima opening van dit toernooi natuurlijk."

Bij de vorige twee grote toernooien in 2022 troffen Nederland en Italië elkaar in de strijd om het brons. Op het WK in Boedapest won Oranje met 7-5, op het EK in Split trok Italië met 16-13 aan het langste eind.

Donderdag speelt Nederland nog tegen Hongarije en vrijdag tegen de Verenigde Staten. Beide wedstrijden beginnen om 15.00 uur Nederlandse tijd en zijn live te zien op het YouTube-kanaal van World Aquatics: www.youtube.com/@WorldAquatics

Karakteristieken World Cup Athene:

Woensdag 19 april
Nederland– Italië 16-10
Periodestanden: 4-2, 5-2, 4-3, 3-3
Doelpunten: Simone van de Kraats 4, Lieke Rogge 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 3, Sabrina van der Sloot en Kitty Lynn Joustra.

Stand Groep 1:
1. Nederland 4-12
2. Verenigde Staten 3-7
3. Hongarije 3-6
4. Italië 4-6

Beeld: Simone van de Kraats, MVP tegen Italië. (OrangePicturesNL)