• Waterpolo

Polar Bears overtuigend kampioen

26 maart 2022

53906902 ORANGE PICTURES

Polar Bears overtuigend kampioen

De dames van Polar Bears prolongeerden zaterdag de landstitel. Waar het vrijdag in Zaandam nog spannend was (5-7), was het een dag later in Ede voor een groot deel eenrichtingsverkeer. Met 11-2 wonnen de Berinnen overtuigend hun achtste nationale titel.

Op vrijdag zette Polar Bears de eerste stap richting titelprolongatie. De Edese vrouwen, die in de reguliere competitie negen punten minder behaalden dan ZV De Zaan, maar wel drie van de vier onderlinge confrontaties wonnen, hadden in Zaandam de gehele wedstrijd het beste van het spel. Via Laura Schinkel en Lola Moolhuijzen liep Polar Bears in de laatste periode uit tot 4-6. De Zaan kwam uit een overtalsituatie nog wel terug tot 5-6, maar Feline Voordouw bepaalde de eindstand op 5-7.

Amper tweeëntwintig uur later won Polar Bears weer. En hoe! In de eerste helft leek het nog een wedstrijd, maar daarna was Polar Bears oppermachtig. Fleurien Bosveld, Jill Oort en Moolhuijzen brachten de thuisploeg op een comfortabele 6-2 voorsprong. In de laatste periode kwam De Zaan niet meer tot scoren en voerde Polar Bears de productie in hoog tempo verder op. Zelfs keepster Joanne Koenders wist het net aan de overkant te vinden. Bosveld zette vijftig seconden voor tijd de 11-2 op het bord, waarna de champagneflessen konden worden ontkurkt en het feest in De Peppel losbarstte.

Koen de Weerd, die begin dit seizoen het stokje als hoofdcoach overnam van Evangelos Doudesis, kon het amper bevatten. Afgelopen zomer liep zijn ploeg leeg, maar met dit ‘nieuwe’ team vol met eigen jeugd bracht hij de Edese club een nieuw succes. “Niemand had verwacht dat we op deze manier landskampioen zouden worden. Ik wilde vooral een mooi eerste seizoen draaien, want vertrouwen heb je nodig als beginnend coach, maar dit had ik niet durven dromen. We hebben op het juiste moment gepiekt. De afgelopen wedstrijden waren we fysiek erg sterk en groeide de passie in ons spel. We konden alle wedstrijden in de play-offs volle bak blijven gaan. Dat gaf vertrouwen met als resultaat dat we het vandaag echt hebben afgedwongen. We gaan hier nu even van genieten, maar er komt ook nog een mooi bekertoernooi aan. Daar willen we ook pieken.” Een Edese bekerwinst zou de ‘treble’ betekenen, want Polar Bears won aan het begin van het seizoen ook al de Supercup.

Aanvoerder Fleurien Bosveld (23) kampte vanaf 2018 met een slepende schouderblessure, maar speelde dit jaar voor het eerst een pijnvrije finale. Zaterdag scoorde zij drie keer en glunderde ze na afloop van trots: “Het is mijn eerste landstitel als aanvoerder. Ik ben supertrots op het team. Gisteren was het spannend. Vandaag hebben we ze snel kapot gezwommen. Iedereen bij ons is zo fit. Acht meiden van ons spelen bij de Waterpolo Academie in Eindhoven. Zij trainen twee keer per dag en zijn dit seizoen echt opgestaan. Daarnaast trainen er vier meiden van ons mee met de A- en B-selectie in Zeist. Al die trainingsuren hebben vandaag het verschil gemaakt.”

Zaan-coach Mick van den Bree legde zich neer bij de nederlaag: “Polar Bears heeft het heel goed gedaan. In het begin zag je nog wat angst aan beide kanten. Maar toen zij vlak voor het eind van de tweede periode de 3-1 maakten en daarna het gat naar vier doelpunten brachten, was de koek aan onze kant op. Het grote verschil tussen Polar Bears en ons is dat Polar Bears in de breedte volledig fit was. Wij hebben de laatste weken wat pech gehad met blessures. Dan kom je – terecht – tekort. De teleurstelling is groot. Het gaat nog wel even duren voordat we trots op dit seizoen kunnen terugkijken.”

Eredivisie Dames

Play-off finale 2021-2022 (best-of-three)

Vrijdag 25 maart
ZV De Zaan – Polar Bears 5-7
Periodestanden: 3-3, 0-1, 1-1, 1-2
Doelpuntenmakers ZV De Zaan: Maxine Schaap 3, Lieke Rogge 1, Sigrid Vleeshakker 1.
Doelpuntenmakers Polar Bears: Lola Moolhuijzen 2, Storm Willemsen 2, Laura Schinkel 1, Feline Voordouw 1, Fleurien Bosveld 1.

Zaterdag 26 maart
Polar Bears – ZV De Zaan: 11-2
Periodestanden: 2-1, 1-0, 3-1, 5-0
Doelpuntenmakers Polar Bears: Lola Moolhuijzen 3, Fleurien Bosveld 3, Jill Oort 2, Nienke Vermeer 1, Joanne Koenders 1, Feline Voordouw 1.
Doelpuntenmakers ZV De Zaan: Lieke Rogge 1, Danique Sap 1.

Beeld: Landskampioen 2021-2022 Polar Bears (Orange Pictures)