• Waterpolo

Robin Wijgers en Petros Doudesis nieuwe hoofdcoaches Polar Bears

28 april 2023

ROBIN WIJGERS EN PETROS DOUDESIS NIEUWE HOOFDCOACHES POLAR BEARS

Robin Wijgers en Petros Doudesis nieuwe hoofdcoaches Polar Bears

Robin Wijgers (heren) en Petros Doudesis (dames) zijn vanaf volgend seizoen de hoofdcoaches van Polar Bears. Doudesis neemt ook de rol van technisch jeugdcoach aan binnen het regionale trainingscentrum (RTC-waterpolo Ede) en de rol van technisch manager van Polar Bears.

“We zijn zeer blij om de komst van Robin en Petros en deze stappen te communiceren”, vertelt Rob van de Blaak, voorzitter van de technische commissie topwaterpolo binnen de club. “De rol van technisch manager is een zeer noodzakelijke nieuwe functie binnen de club. Daarnaast waren we op zoek naar een opvolger van Koen de Weerd als damescoach en ook naar een geschikte hoofdcoach om Bas de Jong op te volgen bij de heren, die een stapje terug doet.”

Doudesis, afkomstig uit Griekenland, was in eerste instantie in beeld om de technische lijn van het RTC op te pakken en verder uit te bouwen. Het centrum is dit jaar begonnen met enkele spelers, inmiddels liggen er twintig in het water. “Petros gaat de RTC-talenten tussen elf en zestien jaar dagelijks training geven, maar ook de jeugdcoaches van Polar Bears begeleiden”, gaat Van de Blaak verder. “Dit is een functie die we niet eerder hebben gehad. Petros kiest voor het waterpolo en ziet met zijn kennis en kunde de toekomst in Nederland.”

Leeft en ademt waterpolo
Met de komst van Doudesis heeft de club een vakidioot weten aan te trekken. Van de Blaak: “Wij waren al in gesprek met Petros voor een rol bij de mannen en dit te combineren met de functie van technisch coördinator bij het Regionaal Trainingscentrum. Echter kwam hij met het vertrek van Koen de Weerd direct in beeld als hoofdcoach bij de dames. Aangezien Petros in Griekenland altijd werkzaam is geweest in het dameswaterpolo, onder andere bij Glyfada en Ethnikos, was dit een nog betere match. Petros leeft en ademt waterpolo. We mogen enorm blij zijn dat hij onze club komt versterken.”

Polar Bears is geen onbekend terrein voor Doudesis. Zijn broer Evangelos kwam in 2015 als speler naar de club en groeide daarna als coach van het damesteam uit tot een van de succesvolste coaches van de afgelopen jaren en is nu bondscoach van het Nederlandse damesteam.

“Het is een grote eer om deel uit te mogen maken van een club als Polar Bears”, begint Doudesis. “Ik ken de club natuurlijk via Evangelos. We hebben daar de afgelopen jaren veel over gepraat. Mijn ambitie is om het jeugdprogramma verder vorm te gaan geven, hofleverancier van het nationale team te blijven en te bouwen aan een dominant eerste team zoals in de afgelopen jaren. Ik zal misschien vergeleken worden met ‘Eva’. Hij heeft het geweldig gedaan. We hebben veel overeenkomsten, maar ook zo onze verschillen. Ik kijk er zeer naar uit om het team en de club vooruit te helpen.”

Wijgers en De Jong samen
Bij het herenteam maakt hoofdcoach Bas de Jong ruimte voor Robin Wijgers. De Jong blijft bij de ploeg en zal Wijgers assisteren. Van de Blaak: “Bas had bij zijn aantreden aangegeven dat hij zo’n zes wedstrijden in het seizoen niet aanwezig kon zijn. Daar was iedereen van op de hoogte en dat gaat goed, maar Bas kwam tot de conclusie dat de flexibiliteit die hij vraagt, niet past bij de rol van hoofdcoach en de energie die de jongens erin steken. Van daaruit zijn we gaan zoeken naar een hoofdcoach met Bas iets meer op de achtergrond.”

Daarbij viel de keuze op Wijgers, die met zijn coachingsstijl bij Eredivisionist De Linge/PCG in het oog sprong bij de Edese club. “De positieve instelling die Robin met zijn ploeg uitstraalt was ons eerder opgevallen. Ondanks de beperkte mogelijkheden kwam De Linge/PCG er goed uit. Dat was aanleiding om eens te gaan praten en te polsen of hij naar Polar Bears wilde komen. Wij waren vrij snel overtuigd van zijn kwaliteiten.”

Liefhebbers van de sport
Voor Wijgers komt Polar Bears op het juiste moment. “Ik heb altijd de ambitie gehad om telkens een stapje hoger te zetten. Voordat ik bij De Linge/PCG kwam, was dat om de Eredivisie te halen. Die mogelijkheden heb ik daar gekregen en nu komt deze kans voorbij. Polar Bears spreekt me zeer aan. Het is een schitterende club, een echte vereniging met een grote achterban. Na de wedstrijden tegen elkaar dit seizoen hadden Bas en ik al leuke gesprekken. Puur als liefhebbers van het waterpolo.”

Ook heeft Wijgers even getwijfeld. “Naast dat ik me vereerd voelde was ik ook wel verrast. Het is best een stap, maar uit de gevoerde gesprekken putte ik vertrouwen. Met Bas vormen we een sterk blok, samen met een hecht team waar ook ervaren jongens in liggen.”

Daar ligt ook zijn zoon Jens. “Of hij dat zag zitten was misschien wel het belangrijkste. Anders had ik het niet gedaan. Het is zijn cluppie, als trainer ben je meer een passant. In het verleden heb ik hem ook niet gecoacht. Maar we hebben het duidelijk besproken en met de vaste kern in het team moet dat geen problemen opleveren. En als je het niet probeert weet je ook niet hoe het gaat worden”, besluit Wijgers.

Bron: Polar Bears

Beeld: Petros Doudesis (links) en Robin Wijgers