• Waterpolo
  • Opleidingen

Scheidsrechtersopleiding 2023 - 2024

12 oktober 2023

Afbeelding1

Beste vereniging, waterpolosecretaris, scheidsrechterscoördinator, waterpololiefhebber,

In Nederland spelen we wekelijks honderden waterpolowedstrijden en gelukkig ook maar weer. In de coronatijd hebben we allemaal ervaren hoe zeer je je geliefde spelletje, vriendschappen en wekelijks sportmoment kan missen.

Gelukkig ligt de corona-tijd achter de rug, al voelen we nog dagelijks dat corona wel veel veranderd heeft in Nederland, ook in onze waterpolosport. Zo hebben de meeste verenigingen helaas leden verloren, maar zijn er gelukkig ook veel leden gebleven en nieuwe hebben zich aangesloten.

We merken het ook in het aantal scheidsrechters. Daar waar we “voor corona” zo’n 1.200 scheidsrechters hadden in Nederland, hebben we er nu nog maar een kleine 1.000. En die aantallen missen we wekelijks langs de badrand. Je zult het zelf wellicht de afgelopen eerste weken van de competitie ook gemerkt hebben.

Nu weten we ook dat er veel leden zijn, die graag hun team, hun vereniging en uiteindelijk zichzelf willen helpen door scheidsrechter te willen worden. Omdat we nu sinds het nieuwe seizoen 2023 – 2024 met de nieuwe spelregels spelen, moesten we eerst de scheidsrechtersopleiding aanpassen.

We kunnen je laten weten dat dat inmiddels gelukt is én dat we de nieuwe scheidsrechtersopleiding kunnen gaan verzorgen.

De scheidsrechtersopleiding bestaat uit het volgen van de E-learning, gevolgd door twee theorie-avonden (online) met een theorie- & een praktijkexamen.

Op maandag 6 november en maandag 13 november van 19.30 – 21.30 uur worden de twee theorieavonden gegeven door de topwaterpoloscheidsrechters van Nederland. We starten deze twee avonden plenair en gaan dan uiteen in kleinere groepen met een docent.

We sluiten de theorieavonden af met een theorie-examen die de deelnemers ook online maken.

Op zaterdag 18 november en 25 november 2023 is het praktijkexamen. In een klein groepje en samen met een van de docenten van de opleiding fluit je een wedstrijd in de competitie. De docent zal de deelnemers tijdens die wedstrijden begeleiden. Immers, het fluiten van wedstrijden leer je pas echt als je zelf gaat fluiten. Het is net als met leren autorijden.

We hebben veel nieuwe scheidsrechters nodig! Waar we nu tegenaan lopen is dat er te weinig scheidsrechters zijn om alle wedstrijden te bemensen. Daarom hebben we voor deze opleiding nu in eerste instantie plek voor 100 deelnemers.

We doen een dringend beroep op jou als waterpololiefhebber! Zorg dat er binnen jouw vereniging zoveel mogelijk mensen zich gaan aanmelden als scheidsrechter. We hebben er echt heel veel nodig! De tekorten per weekend zijn echt groot en we lopen er steeds meer tegenaan dat wedstrijden niet door kunnen gaan of dat de wedstrijden gefloten moeten worden door eigen verenigingsscheidsrechters.

Zo veel te meer scheidsrechters we hebben, zo veel te meer wedstrijden kunnen we dan fluiten met scheidsrechters die centraal worden aangesteld. Als we te weinig scheidsrechters hebben om de regio- & bondwedstrijden te bemannen, zullen er steeds meer wedstrijden komen die geen scheidsrechters hebben en dan kan niemand ons geliefde spelletje spelen en missen we niet alleen dat, maar ook de vriendschappen en het wekelijkse sportmoment!

Aanmelden kan heel eenvoudig via het aanmeldformulier.

Stuur deze link rond in je vereniging! En schrijf je leden snel in. (dat kunnen deelnemers uiteraard ook zelf doen).

Nog even tot slot een kijkje in de keuken: we zijn bezig met het uitwerken van een plan over het fluiten in je eigen bad, dus fluiten bij je eigen vereniging, zoals dat ook bij andere sporten het geval is. Laat het dus geen showstopper zijn als iemand in jouw vereniging wel wil fluiten, maar het liefst alleen in zijn eigen bad. Een precieze ingangsdatum van dit plan kunnen we nog niet geven, maar zoals het er nu naar uit ziet, lijkt het wel dat we dit ook snel kunnen doorvoeren!

Als je nog vragen hebt, schroom niet ze te stellen op waterpolo@knzb.nl.

Iedereen kan scheidsrechter worden, spelers, ouders, opa’s/oma’s.

Met vriendelijke groeten,
Diana Dutilh
WPOC opleiden & werven