• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • EK waterpolo
  • WK waterpolo

Selectie waterpolovrouwen voor EK en WK bekend

23 december 2023

Waterpolodames Oranje wereldkampioen BSR kopie

Selectie waterpolovrouwen voor EK en WK bekend

De KNZB heeft vandaag de namen bekendgemaakt van de speelsters die van 5 tot en met 13 januari gaan deelnemen aan het EK Waterpolo in Eindhoven en het WK in Doha (4-17 februari).

Bondscoach Evangelos Doudesis selecteerde in totaal 17 speelsters, waarvan er 13 zowel aan het EK als het WK meedoen: Laura Aarts (keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Kitty Lynn Joustra en Brigitte Sleeking (Vouliagmeni NC, Griekenland), Marit van der Weijden (CN Mediterrani, Spanje), Maartje Keuning, Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).

In Eindhoven maken Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster) en Fleurien Bosveld (CN Terrassa, Spanje) eveneens deel uit van TeamNL en in Doha wordt Oranje gecompleteerd door Sarah Buis (UZSC, keepster) en Maxine Schaap (Pebliscito Padova, Italië).

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer), Rogier Bokelman (fysiotherapeut EK) en Annelies Geel-van Asch (fysiotherapeut WK).

Op jacht naar Europese kroon

Voor de waterpolovrouwen staat er bij het komende EK, van 5 tot en met 13 januari 2024 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, vooral prestige op het spel. Het Nederlands team gaat na de afgelopen zomer in Fukuoka veroverde wereldtitel in eigen huis ook op jacht naar de Europese kroon. Samen met vele fans op de tribunes is Oranje vastbesloten om er in Eindhoven een prachtig waterpolofeest van te maken.

De Europese titel, zilver of brons of anders op z’n minst de harten van de Nederlandse waterpolofans; dát is wat er voor Oranje te winnen valt in Eindhoven. Voor de andere Europese teams, buiten de al gekwalificeerde WK-finalisten Nederland en Spanje, ligt er nog een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs klaar. Ook zijn er op het EK in Eindhoven nog drie plaatsbewijzen te verdienen voor het WK dat van 4 tot en met 17 februari in Doha (Qatar) op het programma staat. Nederland, Italië en Hongarije zijn al zeker van deelname aan het WK, waar ook de laatste twee tickets voor Parijs worden verdeeld.

EK Eindhoven

Volgens het EK-format zijn de gekwalificeerde landen verdeeld over twee divisies, gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige EK. In de eerste divisie – verdeeld over poule A en B – spelen de sterkste landen.

Divisie 1

Groep A NEDERLAND,
Hongarije, Kroatië en Griekenland.
Groep B Spanje, Israël, Frankrijk en Italië.

Divisie 2

Groep C
Roemenië, Servië, Tsjechië en Turkije.
Groep D Slowakije, Duitsland, Engeland en Bulgarije.

De Nederlandse vrouwen spelen in de poulefase vrijdag 5 januari om 19.00 uur tegen Kroatië, zaterdag 6 januari om 19.00 uur tegen Hongarije en zondag 7 januari om 18.30 uur tegen Griekenland.

De beste twee landen van Poule A en B gaan rechtstreeks door naar de kwarfinales, de nummers 3 en 4 nemen het in de 1/8 finale op tegen de nummers 2 en 1 van respectievelijk Poule C en D in Divisie 2.

Voor meer info over het EK vrouwen in Eindhoven, programma en ticketverkoop:
https://www.ekvrouwen2024.waterpolo.nl/

Foto: De waterpolovrouwen na het winnen van de wereldtitel in Fukuoka. (Foto BSR Agency).