• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo

Selectie waterpolovrouwen voor Olympische Spelen bekend

19 juni 2024

Waterpolodames Oranje wereldkampioen BSR kopie

Selectie waterpolovrouwen voor Olympische Spelen bekend

De KNZB heeft vandaag de namen bekendgemaakt van de TeamNL waterpolovrouwen die van 27 juli tot en met 10 augustus gaan deelnemen aan de Olympische Spelen. De wereldkampioen van 2023 en Europees kampioen van 2024 speelt in de poulefase in Parijs achtereenvolgens tegen Hongarije, China, Australië en Canada.

Bondscoach Evangelos Doudesis selecteerde de volgende 13 speelsters voor Parijs: Laura Aarts (keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Kitty Lynn Joustra en Brigitte Sleeking (Vouliagmeni NC, Griekenland), Maartje Keuning, Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge en Lieke Rogge (ZV De Zaan), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Sarah Buis (UZSC, keepster), Iris Wolves en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-coach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer) en Annelies Geel-van Asch (fysiotherapeut).

Poule-indeling

Poule A: Hongarije, Australië, Canada, China, Nederland.
Poule B: Frankrijk, Griekenland, Italië, Verenigde Staten, Spanje.

Programma Oranje in Parijs

Zaterdag 27 juli, 14.00 uur: Nederland – Hongarije
Maandag 29 juli, 18.30 uur: China – Nederland
Woensdag 31 juli, 14.00 uur: Nederland – Australië
Zondag 4 augustus, 18.30 uur: Canada – Nederland
Dinsdag 6 augustus: kwartfinales 1A-4B, 2A-3B, 3A-2B, 4A-1B
Donderdag 8 augustus: halve finales
Zaterdag 10 augustus: finales

Bondscoach Evangelos Doudesis: “De verschillen tussen de teams bij de top-10 van de wereld zijn minimaal. Het wordt in Parijs een super interessant toernooi waar we nu al naar uitkijken. We kunnen allerlei verschillende scenario’s bedenken Ons eerste doel is goed spelen, groeien in de poule en zorgen dat we ons plaatsen voor de kwartfinales. Daarna begint het toernooi."

Over zijn selectie voor de Spelen zegt hij: “Het team is een samenstelling van unieke karakters en ervaren speelsters. We hebben vaak in deze formatie gespeeld de afgelopen jaren. Met veel multifunctionele speelsters die ook verschillende tactische systemen beheersen. Bovendien hebben we meerdere alternatieven voor alle posities. We reizen hierdoor met veel vertrouwen af naar Parijs.”

Op weg naar Parijs

De Nederlandse waterpolovrouwen bereiden zich traditiegetrouw in het KNZB-Zwembad in Zeist voor op de Olympische Spelen. China was onlangs een kleine week te gast om te sparren in Zeist en ook werd er in Veenendaal nog een officiële interland gespeeld. Nederland won daarin met 14-9 van China, dat ook tijdens de Spelen een van de tegenstanders in de poule is.

Oranje gaat eind juni nog een aantal dagen naar Parijs om te trainen en te oefenen tegen het gastland en van 9 tot en met 12 juli is het Nederlands team op eigen bodem actief bij de Waterpolo Cup in Rotterdam. De ander deelnemende landen zijn Spanje, Frankrijk, Australië, Italië en Griekenland.

Speelschema Waterpolo Cup Rotterdam

Dinsdag 9 juli 19.00 uur: Nederland - Spanje
Woensdag 10 juli 19.00 uur: Nederland - Frankrijk
Donderdag 11 juli 19.00 uur: Nederland - Australië
Vrijdag 12 juli 2024 19.00 uur: Nederland – tegenstander afhankelijk van eindstand poule.

Voor het volledige speelschema: klik hier.

Tickets
.

Foto: het Nederlands team na de WK-finale in 2023. (Foto BSR Agency)