• Waterpolo

UZSC en ZV De Zaan winnen NK B-Jeugd

13 juni 2022

Cvs22061213185

UZSC en ZV De Zaan winnen NK B-Jeugd

Afgelopen weekend vonden de NK’s plaats voor de B-Jeugd (onder 17 jaar). In Leiden organiseerde ZVL-1886 Center de Final Six bij de meisjes en in Barendrecht was ZPB H&L Productions de gastheer bij de jongens. De meisjes van UZSC en de jongens van ZV De Zaan wonnen de hoofdprijs.

Meisjes
In de reguliere competitie bij de meisjes onder de 17 jaar waren drie ploegen met een gelijk aantal punten geëindigd. UZSC en ZVL-1886 waren direct geplaatst voor de halve finale. Het Ravijn moest eerst nog tegen ZV De ham voor een andere plek in de halve finale. Het werd een ruime overwinning voor de ploeg uit Nijverdal (18-6). De andere plaatsingswedstrijd ging tussen ZPB en ZPC Amersfoort, de nummer 4-5 uit de competitie. Halverwege het derde part liep ZPB uit naar een 10-6 voorsprong en deze gaf de ploeg uit Barendrecht niet meer uit handen. De eindstand werd 13-9 in het voordeel van ZPB.

In de halve finale kwam ZPB echter te kort tegen UZSC. Het werd 10-6 in het voordeel van de ploeg van Nerida Drewes. De halve finale tussen ZVL-1886 en Het Ravijn kende voor de meiden uit Leiden een valse start. Na de eerste periode keken ze tegen een 1-4 achterstand aan. Dit kwamen ze niet meer te boven. Ze kwamen steeds goed terug tot 4-5 en 5-6, maar na de 6-9 was het over. De eindstand werd door Esmée Kraaibeek op 7-9 bepaald in het voordeel van Het Ravijn.

Op zondag werden de finales gespeeld. De eerste wedstrijd van de dag om de 5e en 6e plaats ging tussen De Ham en ZPC Amersfoort lange tijd gelijk op. In het derde part nam Amersfoort afstand en liep uit van 3-4 naar 3-7. Uiteindelijk werd het 5-9 in het voordeel van de Amersfoortse ploeg van coach Arne Hermann. De strijd om het brons ging tussen ZVL-1886 en ZPB. Halverwege leidde ZVL-1886 met 7-2 en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Isa Hofman bepaalde de eindstand uit een manmeer op 15-6. Zo wonnen de meiden van het organiserende ZVL-1886 de bronzen plak en werd ZPB net als in de competitie ook op het NK 4e.

De drukbezochte finale tussen UZSC en het Ravijn, beide teams werden luidkeels toegezongen en aangemoedigd, was tot het einde spannend. Het Ravijn nam een 2-0 voorsprong na de eerste periode, UZSC kwam op gelijke hoogte 2-2 bij rust door een doelpunt van Robin Jutte uit een manmeer. In de derde periode kwam UZSC voor het eerst in de wedstrijd op voorspong en liep in het begin van de laatste periode uit naar 6-3. Het Ravijn toonde veel veerkracht en kwam via Amy Kleinlugtebeld op gelijke hoogte. Met nog anderhalve minuut te spelen, benutte UZSC een manmeer. Het lukte Het Ravijn niet meer om strafworpen af te dwingen. Zo werd UZSC kampioen en het Ravijn tweede van Nederland.

Eindstand BM
1. UZSC
2. Het Ravijn
3. ZVL-1886 Center
4. ZPB H&L Productions
5. ZPC Amersfoort
6. ZV De Ham

Jongens
De jongens kenden dit seizoen in de reguliere competitie twee poules en de week voorafgaand aan de Final Six moesten de nummers 3 en 4 van elke poule nog uitmaken wie er als nummers 5 en 6 mee mochten doen naast de al geplaatste ZV De Zaan, Polar Bears, ZPB H&L Productions en ZV De Ham. Daar kwamen UZSC en ZPC Amersfoort als beste uit de bus.

Zaterdagmiddag hadden Polar Bears en ZPC Amersfoort de eer het toernooi voor redelijk gevulde tribunes te openen. Het werd een ruime overwinning voor Polar Bears (14-7) die daarmee de eerste ploeg was die zich plaatste voor de avondronde. In de wedstrijd erna won De Ham van UZSC (13-7), waardoor voor UZSC en ZPC Amersfoort de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats restte die UZSC op zondag overtuigend won met 9-15.

De rest kwam op zaterdag nogmaals in actie. Thuisploeg ZPB kruiste tegen Polar Bears. De tribunes waren weer als vanouds gevuld en de sfeer was - zoals je van ZPB mag verwachten - geweldig. ZPB gaf een voorsprong van vier doelpunten uit handen, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met een gelijkspel eindigde. Strafworpen moesten daarom een winnaar bepalen. Na twee rondes trok Polar Bears uiteindelijk aan het langste eind.

De volgende finalist kwam uit de wedstrijd De Zaan - De Ham. De Zaan begon voortvarend aan het Noord-Hollandse onderonsje, maar liet halverwege De Ham weer terugkomen in de wedstrijd tot 10-8. Dit was het moment dat De Zaan een eindspurt inzette en de wedstrijd volledig naar zich toetrok. Met een eindstand van 16-11 was De Zaan de terechte tweede finalist.

Op zondag ging de wedstrijd om het brons tussen ZPB en De Ham. In de competitie eindigde ZPB nog boven de ploeg uit Krommenie, maar nu konden de Barendrechters het hoofd niet koel houden. Zelfs voor eigen publiek was De Ham veel beter: 6-15.

In de finale maakte ZV De Zaan haar favorietenrol meer dan waar. In het gezellige Inge de Bruijn zwembad werd het toernooi afgesloten met een 15-10 winst op Polar Bears.

Eindstand BJ
1. ZV De Zaan
2. Polar Bears
3. ZV De Ham
4. ZPB H&L Productions
5. UZSC
6. ZPC Amersfoort

ZV De Zaan BJ
Het kampioensteam van ZV De Zaan

Beeld: Het kampioensteam van UZSC (Beeldboot / Gertjan Kooij)