Van Olympisch waterpolo naar maatschappelijke missie: Ilse Koolhaas over Girls Only, integriteit en verbinding

20 februari 2025

Ilse Koolhaas

De 27-jarige Ilse Koolhaas maakte als voormalig TeamNL-waterpoloster deel uit van het Nederlands team tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Ze behaalde goud op het EK 2018 en brons op het WK 2022. Na haar topsportcarrière richtte Koolhaas zich op maatschappelijke ontwikkelingen.

Naast haar reguliere werk is ze lid van de NOC*NSF Atletencommissie (AC) en ambassadeur van het Girls Only-project. Koolhaas is dankbaar dat ze op deze manier een maatschappelijke bijdrage kan leveren.

"Na mijn topsportcarrière wilde ik op een waardevolle en leuke manier iets terugdoen voor de sport. Na de Spelen in Parijs vond er een wisseling plaats binnen de commissie, en NOC*NSF bood me de kans om aan te sluiten. Dat kwam precies op het juiste moment, aangezien mijn partner en ik in die periode besloten terug te verhuizen naar Nederland."

Ilse koolhaas - TeamNL

Breedte- en topsport Koolhaas bleef na haar laatste dienstverband bij waterpoloclub Alimos in Griekenland wonen samen met haar Griekse man. In de gesprekken over hun toekomst bleek dat een terugkeer naar Nederland voor beiden een wens was.

"Na meerdere jaren in het buitenland te hebben gewoond, was ik eraan toe om dichter bij familie te zijn. Gelukkig zag mijn man daar ook de voordelen van in. De gesprekken over mijn rol als AC-lid kwamen op het juiste moment en sloten hier mooi op aan."

De uit Ouderkerk afkomstige Koolhaas is inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Naast haar reguliere baan verwacht ze veel energie te halen uit haar rol binnen de Atletencommissie (AC), waar ze de portefeuilles integriteit en communicatie op zich neemt.

"Er zijn twaalf AC-leden, een leuke en diverse groep met een zo breed mogelijke vertegenwoordiging. Samen met een actieve sporter zet ik mij in voor de thema’s communicatie en integriteit, twee essentiële onderwerpen binnen de sport. Het zijn complexe thema’s, maar zowel in de breedtesport als in de topsport kunnen hierin belangrijke stappen worden gezet."

Maatschappelijke waarde
Een belangrijke reden voor Koolhaas om zich in te zetten, is haar overtuiging dat sport verbindt en een grote maatschappelijke waarde heeft.

''Het maakt een enorm verschil, zowel in je persoonlijke leven als in je sportcarrière, of je je in een goede en veilige omgeving bevindt. Enerzijds hebben sporters een podium en voorbeeldfunctie, anderzijds moeten de juiste randvoorwaarden voor hen worden gecreëerd om optimaal te presteren. Het TeamNL-gevoel is in de topsport sterk aanwezig en bijna magisch te noemen. Dat gezamenlijke gevoel mag ook meer en blijvender terugkomen in de breedtesport. Iedereen, of je nu recreatief of op topniveau sport, wil zich goed en gezond voelen om optimaal te kunnen presteren. Een eerlijke en veilige omgeving is daarin essentieel. Dat is mijn drijfveer."

Bij veel sportbonden en verenigingen zijn inmiddels integriteitsmanagers, vertrouwenspersonen en atletencommissies opgezet. Koolhaas ziet dit als een positieve ontwikkeling.

"NOC*NSF heeft een traject ingezet om aan te sturen op atletenvertegenwoordiging binnen elke sportbond. Als (ex-)sporter is het belangrijk om die rol op te pakken en de verbinding te leggen tussen de sporters, het bestuur en de directie. Door een brede vertegenwoordiging kan het integriteitsbeleid, en de ondersteuning vanuit NOC*NSF, nog beter worden ingebed. Dit is een complexe, maar belangrijke uitdaging waarin ik verwacht dat we de komende jaren samen veel kunnen bereiken.’’

Ilse Koolhaas - Girls only

Girls only project
Het Girls Only project biedt jonge waterpolosters de kans om zich op een veilige en plezierige manier te ontwikkelen, zonder prestatiedruk. Het initiatief heeft als doel om jeugdige speelsters met elkaar te verbinden en om een inclusieve en veilige omgeving te creëren, zodat ieder meisje kan groeien en plezier beleeft aan sporten, ongeacht niveau of ambitie.

Koolhaas haalt veel energie en voldoening uit het zien van meisjes die met plezier sporten. De voormalig ZVL-1886-speelster was direct enthousiast toen technisch directeur Iefke van Belkum haar vroeg om ambassadeur van het project te worden.

"Het Girls Only project inspireert me, omdat het meisjes stimuleert om te blijven sporten. Veel meiden tussen de 12 en 16 jaar stoppen om verschillende redenen, wat leidt tot teruglopende ledenaantallen bij (kleine) verenigingen. Andere jonge speelsters missen hierdoor aansluiting en spelen soms al op 14-jarige leeftijd in dames 1 of blijven in een jongensteam. Het is belangrijk om hen langer betrokken te houden bij de sport!"

De Leidse vereniging werkt binnen dit project samen met lokale Nederlandse verenigingen en internationale clubs. Volgens Koolhaas is er een gedeelde visie.

"Er is jaarlijks een buitenlandse trip; eind april komt een Hongaars meisjesteam naar Nederland. Daarnaast wordt er maandelijks bij ZVL-1886 getraind met alle meisjes. Natuurlijk willen we in het water beter worden, maar de focus ligt niet op het worden van de beste speelster. Het gaat om de bredere gedachte: meisjes op een leuke en veilige manier helpen bij hun ontwikkeling. Sport is er in de eerste plaats om plezier te hebben, en dát is het allerbelangrijkste. Initiatieven zoals Girls Only zijn essentieel voor deze doelgroep!’’

Gezamenlijk doel Koolhaas is enthousiast over de nieuwe fase in haar leven en wil de AC-rol zo goed mogelijk invullen.

"Er is een sterke structuur opgezet voor het contact tussen de AC-leden en de organisaties die zich inzetten voor verschillende vraagstukken. André Cats sluit regelmatig aan, net zoals vaste partners als NLSporter, Centrum Veilige Sport Nederland en WADA Doping. Zo zijn er bijvoorbeeld binnen integriteit al mooie stappen gezet, waardoor het nu ook een belangrijk thema is geworden binnen onder andere het kabinet. Uiteindelijk wil ik, zowel persoonlijk als in bredere zin, dat sporters en de bonden nog nauwer met elkaar in contact komen. Samen komen we verder."

Op de website van NOC*NSF vind je meer informatie over de Atletencommissie. Via deze link lees je meer over het Girls only-project. In deze video wordt het project en de uitwisseling met een meisjesteam uit Boedapest uitgelegd.