• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

Vier medailles voor TeamNL-zwemmers bij Mare Nostrum in Barcelona

19 mei 2023

Topsport Marrit BSR

Vier medailles voor TeamNL-zwemmers bij Mare Nostrum in Barcelona

Na de succesvolle eerste etappe van de Mare Nostrum Tour in het Franse Canet en Roussillon, presteerden de zwemmers van TeamNL ook uitstekend in het tweedaagse vervolg in Barcelona. Marrit Steenbergen zwom snelle tijden op de 50, 100 en 200 vrij. Op alle drie de afstanden eindigde de Friezin net achter Siobhan Haughey uit Hong Kong, op de 100 en 200 vrij winnares van Olympisch zilver in Tokio.

Op de 50 vrij tikte Steenbergen aan in 0.24,86 seconden, op de 100 vrij in 0.53,45 en op de 200 vrij in een nieuw persoonlijk record van 1.56,10.

Ook Maaike de Waard viel opnieuw in de prijzen. Op de 50 meter vrije slag werd ze derde in 0.25,88 seconden. Verder maakte ook Janna van Kooten (18) op de 400 vrij weer een grote stap ten opzichte van Canet. In de series zwom ze al een persoonlijk record in 4.13,50 minuten om er in de finale nog een flinke hap vanaf te halen: 4.11,37. Daarmee nadert Van Kooten de WK-limiet (4.10,57) op dit onderdeel.

Coach Patrick Pearson was, net als in Canet, tevreden met de resultaten van zijn zwemmers. “We hebben op hoog niveau gepresteerd in een sterk deelnemersveld. In zeven van de acht gezwommen finales verbeterden onze sporters zich ten opzichte van de ochtend. Dat is een mooi gegeven. Bijzonder was vooral de 200 vrij van Marrit. Niet alleen qua eindtijd – een PR – maar ook de indeling van haar race was ijzersterk."

“De Mare Nostrum Tour heeft aangetoond dat de meeste WK-zwemmers er goed voor staan op weg naar Fukuoka. We gaan nu weer een blok training in en werken via de NK in Amersfoort en de Sette Colli in Rome verder naar de WK toe”, aldus Pearson, die een deel van de TeamNL-ploeg in Canet en Roussillon en Barcelona begeleidde. Thom de Boer reist als enige van de Nederlandse zwemmers nog door naar Monaco waar de Mare Nostrum wordt afgesloten.

Een ander deel van TeamNL-zwemmers werkt momenteel onder leiding van bondscoach Mark Faber de laatste fase van een hoogtestage af in Flagstaff (Verenigde Staten).

Klik hier voor een terugblik op de wedstrijden in Canet en Roussillon.

Voor meer info en uitslagen Mare Nostrum Tour: klik hier.

Op de archieffoto: Marrit Steenbergen won in Barcelona drie keer zilver. (Foto BSR Agency)