• Waterpolo

'Volledige Nederlandse' Champions League finale

01 april 2023

49165789 ORANGE PICTURES

'Volledige Nederlandse' Champions League finale

Vanavond wint hoe dan ook een Nederlandse speelster de Champions League. In de halve finales wonnen Vivian Sevenich en Simone van de Kraats met CN Mataro van het Hongaarse Dunaujvaros (met Laura Aarts onder de lat). Sabrina van der Sloot was met CN Sabadell te sterk voor het Italiaanse Orizzonte. Als klap op de vuurpijl staat de eindstrijd ook nog eens onder leiding van Eredivisiescheidsrechter Diana Dutilh.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat twee ploegen uit hetzelfde land het opnemen in de Champions League finale. Gezien de geschiedenis en het feit dat de finale bij Sabadell wordt gespeeld, is de ploeg van Van der Sloot licht favoriet. Sabadell won de Champions League al vijf keer eerder, Mataro kwam nooit verder dan de vierde plek. Ook meer recent heeft Sabadell een iets beter moyenne. In februari won Van der Sloot nog de Spaanse beker ten koste van Sevenich en Van de Kraats. Maar het verschil tussen beide ploegen was nooit groot. En bovendien won Mataro het laatste competitietreffen: 13-12.

In de halve finales blonken de Nederlandse speelsters al uit. Voor Sabadell moest het van ver komen. Tegen recordwinnaar Orizzonte (8 titels) stond de thuisploeg lang achter. Pas vijf minuten voor het laatste fluitsignaal kwam Sabadell weer aan de leiding. Van der Sloot vond twee keer het net. In de andere halve eindstrijd versloegen Van de Kraats en Sevenich het Dunaujvaros van Laura Aarts. Mataro was de hele wedstrijd de betere ploeg. De Hongaarsen hadden geen antwoord op de aanvallende kwaliteiten van Mataro. Sevenich speelde daarin een sleutelrol. Ze versierde veel uitsluitingen en scoorde zelf drie keer.

Halve finales Champions League

Vrijdag 31 maart
Ekipe Orizzonte – CN Sabadell: 12-13 (2-2, 4-4, 5-4, 1-3).
Sabrina van der Sloot 2 doelpunten

CN Mataro - Dunaujvaros 12-9 (3-1, 4-3, 3-2, 2-3).
Vivian Sevenich 3 doelpunten

Beeld: Vivian Sevenich speelde een sterke halve finale (archiefbeeld Orange Pictures)