• Verenigingen
  • Jeugdsport

Webinar: Een goed jeugdplan voor de club!

18 maart 2024

Zwemmers jeugd blij juichen

Een goed plan en slimme samenwerking als basis voor ledengroei bij de jeugd

Op 23 april organiseert de Verenigingsondersteuning en Participatie (VO-P) kolom van de KNZB een webinar over hoe je jeugdleden goed kunt werven, binden en behouden voor de zwemsport. Tussen 19.30 en 20.30 uur vertellen drie zwemverenigingen hun verhaal waarmee ze succes hebben geboekt en anderen mee willen inspireren. In het plenaire deel is voldoende tijd om met elkaar ervaringen uit te wisselen.

De volgende 3 verenigingen komen aan het woord:

  1. Blue Marlins, Maud Hoofs (secretaris)
    Maud vertelt hoe haar vereniging, Blue Marlins, in Den Haag en Rotterdam is gegroeid met 200 leden, waaronder voornamelijk jeugdleden! Voor de jeugdleden heeft de club een aantrekkelijk programma opgezet, met een zwemacademie voor beginnende zwemmers. Maud neemt ons mee in hoe de club jeugdleden probeert aan te trekken en te behouden en wat daarin de rol is van samenwerking met regio zwemscholen.
  2. Zwemvereniging De Zaan, Monika Romeijn (Hoofd SwimTrack Opleidingen)
    Monika presenteert het jeugdbeleid van ZV De Zaan. De club is erg actief en organiseert veel voor de jeugd. In samenwerking met het Sportbedrijf Zaanstad wordt de Zaanse Zwemsport Experience georganiseerd voor alle kinderen uit de stad, om op speelse en leerzame wijze kennis te maken met het zwemmen en waterpolo. ZV De Zaan heeft een jeugdbeleidsplan en een selectie voor talentvolle jonge zwemmers en waterpoloërs.
  3. Zwemvereniging De Meeuwen, Yoran Nolte (Jeugdige vrijwilliger)
    Yoran is 16 jaar en vrijwilliger bij zijn vereniging, De Meeuwen in Diemen. Hij speelt waterpolo sinds zijn 8e jaar. Op dit moment geeft hij training aan de jongere kinderen van de club, volgt een trainersopleiding en helpt mee bij de RTC trainingen in Zaandam. Wat bindt Yoran als jongere aan de club? Wat maakt de zwemsport leuk voor hem? Hij vertelt wat hij belangrijk vindt, waarom hij vrijwilligerswerk is gaan doen en wat dat hem heeft gebracht

De deelnemers zullen niet alleen geïnspireerd worden door deze drie goede voorbeelden, maar geven ook hun eigen inbreng met betrekking tot de casussen. Zo leren we allemaal van elkaar. De webinar zal afgesloten worden met de vraag: “welke ondersteuning en/of handreiking heb jij van de KNZB nodig om nog meer jeugdleden te werven, binden en behouden?”

Schrijf je vandaag nog in via onderstaand formulier.

Deze webinar heeft al plaatsgevonden, inschrijven is daarom niet langer mogelijk.