• Waterpolo

Wereldtop naar Rotterdam

13 maart 2023

Waterpolodames WK brons OP kopie 9130

De acht sterkste waterpololanden ter wereld bij de vrouwen zijn van 11 tot en met 13 april te bewonderen in Zwemcentrum Rotterdam. Verdeeld over twee poules strijden zij om deelname aan de Super Finale van de World Aquatics Waterpolo World Cup, de nieuwe naam van de FINA World League.

De World Aquatics (*) World Cup bestaat uit twee divisies. Het Nederlands team komt uit in de eerste (hoogste) divisie en speelt in Rotterdam in Poule A tegen Griekenland, Hongarije en Australië. Poule B bestaat uit Spanje, de Verenigde Staten, Italië en China. De beste twee landen van beide poules plaatsen zich rechtstreeks voor de Super Finale die van 23 tot en met 25 juni wordt gehouden in Long Beach (Los Angeles), op dezelfde plek waar in 2028 ook het Olympisch waterpolotoernooi wordt georganiseerd.

Na ‘Rotterdam’ komen de acht teams van de eerste divisie van 19 tot en met 21 april nogmaals in actie in Vouliagmeni (Griekenland). Deze tweede ronde is vooral van belang voor de teams die in de poulefase in Rotterdam als derde en vierde zijn geëindigd. Zij strijden in Athene onderling om twee plaatsen voor de Super Finale. De nummers 1 en 2 van de Rotterdam-poules zijn dus al zeker van ‘Long Beach’ en spelen in Griekenland tegen elkaar voor de beste uitgangspositie.

De top-6 van de eerste divisie wordt in Long Beach aangevuld met de twee beste landen gekwalificeerd in het tweede divisie toernooi van de World Cup.

World League historie

De Verenigde Staten is recordhouder bij de vrouwen als het gaat om World League-zeges. De regerend wereld- en Olympisch kampioen won het toernooi sinds de start liefst veertien keer. Alleen Griekenland (2005), Rusland (2008), China (2013) en Spanje (2022) slaagden er een keer in de Amerikaanse hegemonie te doorbreken.

Oranje eindigde bij de laatste editie van de FINA World League in 2022 op de vierde plaats. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis komt in 2023 naast de World Cup ook nog in actie op het WK in Fukuoka (Japan) en het EK in Tel Aviv (Israël). In Fukuoka (twee) en Tel Aviv (één) zijn ook de eerste tickets voor de Olympische Spelen van Parijs te verdienen.

De Nederlandse mannen hebben zich niet geplaatst voor de World Cup en het WK en spelen in juni kwalificatiewedstrijden voor het EK.

Programma World Cup Rotterdam

Dinsdag 11 april
14.00 u Spanje – Verenigde Staten
16.00 u Italië – China
18.30 u Nederland – Australië
20.30 u Griekenland – Hongarije


Woensdag 12 april
14.00 u Spanje – Italië
16.00 u Verenigde Staten – China
18.30 u Nederland – Griekenland
20.30 u Hongarije - Australië

Donderdag 13 april
14.00 u Griekenland – Australië
16.00 u Spanje– China
18.30 u Nederland – Hongarije
20.30 u Verenigde Staten – Italië

Voor tickets: klik hier.

De organisatie van de World Cup in Rotterdam is in handen van Sportbedrijf Rotterdam in samenwerking met de KNZB en de verenigingen ZPB H&L Productions, SVH en Z&PC Rotterdam.

(*) World Aquatics is sinds 2022 de nieuwe naam van wereldzwembond FINA.

Beeld: De Nederlandse waterpolodames na het winnen van de bronzen medaille op het WK in 2022. (Foto OrangePicturesNL)