• Waterpolo
  • WJK waterpolo

WJK: Jong Oranje eindigt als tiende

17 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

52979776220 5ec77ab3cd 5k

WJK: Jong Oranje eindigt als tiende

Jong Oranje O20 is tiende geworden van de wereld. In de afsluitende wedstrijd om de negende plek won Japan na strafworpen: 17-16.

Nadat Oranje woensdag door Italië werd uitgeschakeld om de medailles, was de negende plek het hoogst haalbare voor de ploeg van Branko Mitrovic. Na de zege op Australië moest de ploeg van Branko Mitrovic tegen Japan die klus klaren. Gezien de eerdere ruime zege op de Japanners in de tussenronde (18-12) leek dat een haalbare opgave, maar zaterdag had Nederland – met de geblesseerde Lars ten Broek op de kant – een stuk minder grip op de kenmerkende Japanse kneiterhoge pressing.

Met name in het begin van de wedstrijd waren de doelpunten schaars en lang was het verschil niet groter dan één doelpunt. Met nog twee minuten te spelen in de tweede periode bracht Marnick Snel Oranje voor het eerst op voorsprong (2-3), maar Japan liet zich niet afschudden. In de derde periode nam Japan weer de leiding, waarna de ploegen om en om het net vonden. Begin vierde periode sloeg Japan voor het eerst een gaatje van twee doelpunten (8-6), maar Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Kenai Heitink, Chris van den Dobbelsteen en Mart van der Weijden draaiden met drie Nederlandse goals op rij de rollen voor even weer om. Na een nieuwe Japanse gelijkmaker, kreeg Nederland een dubieuze strafworp tegen. Mitrovic, die ervan overtuigd was dat de overtreding buiten de vijf meter was gemaakt, protesteerde en kreeg rood, waarna de Japanners het buitenkansje vanaf vijf meter verzilverden. Met nog 52 seconden op de klok kwam Oranje na een handige actie van Heitink alsnog op gelijke hoogte (10-10) en moesten strafworpen de beslissing brengen.

De strafworpenserie was bloedstollend. In de eerste ronde van vijf penalty’s – met Sander Berkenbosch en Pim Steenbrink afwisselend onder de lat – faalden beide ploegen eenmaal, waarna elke fout beslissend werd. Toen Japan de zevende strafworp raak schoot, miste Snel waardoor Japan de negende stek opeiste en Oranje genoegen moest nemen met plek tien.

Jeugdbondscoach Branko Mitrovic keek ondanks de nederlaag tevreden terug op het WJK: “Dit toernooi was weer een hele waardevolle ervaring voor deze talentvolle groep. We zijn dankbaar dat we last-minute konden meedoen. Ondanks de relatief korte voorbereiding hebben we gedurende het hele toernooi een goed niveau gehaald. Het is balen dat we de wedstrijd tegen Italië net hebben verloren waardoor we de kwartfinales zijn misgelopen. Dat was onze hoofdwedstrijd van dit toernooi en die hadden we moeten winnen. We verdedigden goed, maar Italië had in de eindfase meer geluk. We zullen nog meer samen moeten trainen om dit soort wedstrijden over de streep te trekken. Vandaag verloren we na strafworpen, dus eigenblijk hebben we maar één wedstrijd binnen de reguliere speeltijd verloren. En toch buitelen we buiten de top-8. Dat is het lot van de nieuwe indeling van de FINA bij internationale titeltoernooien. Toch hebben we hier van de organisatie en tegenstanders veel complimenten gekregen over ons spel. Ze rekenen ons steeds meer tot de wereldtop. Dat is mooi om te merken en een motivatie om op door te bouwen. Daarvoor wil ik mijn ploeg en staf bedanken, maar zeker ook de KNZB, de ouders en de sponsoren die het mogelijk hebben gemaakt om aan dit toernooi mee te doen.”

Resultaten WJK O20 Otopeni (Roemenië)

Zaterdag 17 juni
Japan – Nederland 17-16
Periodestanden: 1-1, 2-3, 4-2, 3-4, 7-6
Doelpunten Nederland: Jens Wijgers 3, Stan Meijn 3, Kenai Heitink 2, Mart van der Weijden 2, Marnick Snel 2, Daan Bakker 1, David Voorvelt 1, Chris van den Dobbelsteen 1, Tijs Schouwerwou 1.

Vrijdag 16 juni
Australië – Nederland 2-7
Periodestanden: 0-3, 2-0, 0-1, 0-3
Doelpunten Nederland: Daan Bakker 2, Mart van der Weijden 2, David Voorvelt 1, Stan Meijn 1, Kenai Heitink 1.

Woensdag 14 juni
Nederland – Italië 9-10
Periodestanden: 3-5, 3-2, 2-1, 1-2
Doelpunten Nederland: Mart van der Weijden 6, Jens Wijgers 3.

Dinsdag 13 juni
Nederland - Japan 18-12
Periodestanden: 6-5, 2-0, 5-3, 5-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Kenai Heitink 3, David Voorvelt 2, Marnick Snel 2, Stan Meijn 2, Tijs Schouwerwou 1, Tim Ketelaars 1.

Maandag 12 juni
Brazilië – Nederland 8-13
Periodestanden: 2-4, 2-2, 2-3 2-4
Doelpunten Nederland: Stan Meijn 3, Mart van der Weijden 2, Marnick Snel 2, Chris van den Dobbelsteen 2, Jens Wijgers 2, Tijs Schouwerwou 1, Lars ten Broek 1.

Zaterdag 10 juni
Nederland – Brazilië 13-6
Periodestanden: 5-0, 2-1, 5-1, 1-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 4, Daan Bakker 2, Kenai Heitink 1, Marnick Snel 1, Terrence Smit 1.

Voor scores en statistieken, ook van andere poules: kijk op de site van Total Waterpolo.

Mede mogelijk gemaakt door…
Deelname aan het WJK O20 door Jong Oranje is mede mogelijk gemaakt door PLUS, Stichting Eem Aans, restaurant te Muntendam en vele andere donateurs en supporters die een bijdrage hebben geleverd op de crowdfunding-pagina van de Jong Oranje-mannen. Dat kan overigens nog steeds! Geef ze een steuntje in de rug voor het vervolg van het toernooi en doneer HIER.

Foto: Jong Oranje zingt het volkslied op het WJK (Remko Smit)